Порошенко затвердив економічні санкції щодо Ірану

Середа, 20 липня 2016, 17:33

Президент Петро Порошенко затвердив секторальні спеціальні економічні й інші обмежувальні заходи щодо Ірану.

Про це сказано в указі президента №253 від 15 червня.

Цим указом уведено в дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 20 травня "Про виконання резолюції Ради безпеки ООН від 20 липня 2015 року №2231 щодо Спільного всеосяжного плану дій у частині секторальних санкцій".

Зокрема, до 18 жовтня 2025 року, або до прийняття Кабінетом міністрів відповідного рішення, у кожному окремому випадку необхідно буде отримати попередній дозвіл Ради безпеки ООН на передачу Ірану товарів подвійного призначення, які можуть бути використані для виготовлення ядерної зброї, надання фінансової, технічної або іншої допомоги, пов'язаних з поставками таких товарів, розміщення в Україні іранських інвестицій, пов'язаних з видобутком урану або виробництвом зазначених товарів.

Реклама:

Дозвіл Ради безпеки ООН не вимагатиметься на діяльність, пов'язану з модифікацією двох каскадів на заводі зі збагачення урану Фордо (Іран) для виробництва стабільних ізотопів, експорту з Ірану збагаченого урану в обмін на передачу природного урану й модернізацію реактора в Араку (Іран).

До 18 жовтня 2023 року, або до прийняття Кабінетом міністрів відповідного рішення, у кожному окремому випадку необхідно буде отримати попередній дозвіл Ради безпеки ООН на передачу Ірану товарів подвійного призначення, які можуть бути використані для розробки систем доставки ядерної зброї, надання фінансової, технічної або іншої допомоги, пов'язаних з поставками таких товарів.

До 18 жовтня 2020 року, або до прийняття Кабінетом міністрів відповідного рішення, у кожному окремому випадку необхідно буде отримувати попередній дозвіл Ради безпеки ООН на передачу Ірану важкого озброєння, бойової авіації, кораблів, ракет або ракетних систем, надання фінансової, технічної або іншої допомоги, пов'язаних з поставками таких озброєнь.

До 18 жовтня 2025 року, або до прийняття Кабінетом міністрів відповідного рішення, на території України будуть оглядати вантажі, що направляються в Іран, якщо є підстави вважати, що вони містять товари, передача або експорт яких здійснюється з порушенням положень, перерахованих вище.

Як повідомлялося, 14 липня Рада затвердила рішення РНБО про введення санкцій проти 23 громадян Ірану й 61 підприємства й установи Ірану.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: