Японський SoftBank купить розробника чіпів ARM за 32 мільярда

Вівторок, 19 липня 2016, 20:49

Японський телеком-гігант SoftBank Group збирається придбати британського розробника мікропроцесорів ARM Holdings Plc за більш ніж 32 млрд дол.

Про це пише AIN з посиланням на Bloomberg.

Угода дасть японській корпорації частину від прибутку з продажу буквально кожного мобільного пристрою на планеті і стане найбільшим в історії поглинанням європейської технологічної компанії.

Офіційно про угоду, за яку SoftBank повністю розплатиться живими грошима, може бути оголошено вже сьогодні.

Реклама:

За даними джерела видання, японська корпорація запропонує 17 фунтів стерлінгів за акцію ARM. Це еквівалентно 43% премії щодо біржової вартості компанії на закритті торгів у п'ятницю.

ARM - найбільший розробник чіпів для мобільних пристроїв. Компанія сама не виробляє процесори, а ліцензує свою технологію таким корпораціям як Apple, Samsung, Qualcomm і іншим.

З 2010 року поставки процесорів на базі архітектури ARM виросли в 2,5 рази і в минулому році досягли 15 млрд штук.

Обговорення угоди між компаніями почалося з пропозиції SoftBank. ARM не розпочинав процедуру аукціону, приймаючи заявки від інших зацікавлених в покупці компаній. Серед них могли б бути як головні клієнти, на зразок Apple, так і Intel, яка недавно оголосила про згортання програми з розробки та виробництва процесорів для смартфонів.

Для SoftBank, яка володіє американським мобільним оператором Sprint і великою часткою в Alibaba, угода стане найбільшою в історії.

Вона дасть компанії контроль над прибутковим розробником процесорів і частку прибутку від безлічі вироблених на базі її технологій пристроїв, починаючи від смартфонів і закінчуючи гаджетами для розумного будинку.

Нагадаємо, нещодавно SoftBank продав контрольний пакет акцій у фінській ігровий компанії Supercell китайському Tencent. Загальна сума угоди перевищила 8 млрд дол.

ARM і SoftBank підтвердили угоду, яку вже схвалили ради директорів обох компаній. Її ще належить затвердити британському суду. Операцію планується закрити до кінця вересня цього року.

Згідно з домовленостями між компаніями, SoftBank повинен подвоїти кількість персоналу ARM в Великобританії протягом п'яти років. Японська корпорація також зобов'язується зберегти поточну організацію, топ-менеджмент і бізнес-модель ARM.

Для фінансування операції SoftBank відкрив кредитну лінію терміном на два роки в японському банку Mizuho. Обсяг позикових коштів складе до 1 трлн ієн (близько 9,5 млрд дол).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!