Білоус: Зрив конкурсу ОПЗ через затримання його керівників малоймовірний

Неділя, 17 липня 2016, 10:02

Конкурс з продажу 99,567% ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) триває і його доля буде відома після 18.00 понеділка, 18 липня, коли закінчується термін подачі заявок.

Про це повідомив глава Фонду держмайна Ігор Білоус, коментуючи можливий вплив затримання Національним антикорупційним бюро (НАБУ) голови наглядової ради і заступника голови ОПЗ, передає "Інтерфакс-Україна".

Він пояснив, що в разі надходження мінімум двох заявок з підтвердженими заставами, одна з яких - від іноземної компанії, конкурс продовжиться, і після перевірки потенційних покупців вони зійдуться на аукціоні, який призначений на 11:00 26 липня.

У той же час якщо заявок не буде або вона буде тільки одна, комісія буде змушена оголосити повторний конкурс, який може пройти вже в жовтні цього року, зазначив Білоус.

Реклама:

За його словами, затримання НАБУ голови наглядової ради Одеського припортового заводу (ОПЗ) - 1-го заступника голови правління "Нафтогазу" Сергія Переломи і замдиректора ОПЗ Миколи Щурікова не додають інвестиційної привабливості цьому об'єкту, однак і не є чинником, який може цей конкурс зірвати.

Глава Фонду уточнив, що потенційні інвестори не проводили зустрічі із затриманими.

Білоус зазначив, що документи про конфіденційність для ознайомлення з підприємством підписали 7-8 компаній, і всі вони є іноземними, переважно з ринків, що розвиваються.

Коментуючи проблемні питання, які озвучують потенційні учасники конкурсу, він виділив ризик країни, репатріацію дивідендів, поточну слабку кон'юнктуру ринку, короткі терміни проведення конкурсу.

Глава Фонду додав, що, за наявною інформацією, Ігор Коломойський, чия компанія "Нортіма" судиться через скасування виграного нею подібного конкурсу з продажу ОПЗ в 2008 році, попередив потенційних покупців про намір судитися і з ними в разі виграшу ними нового конкурсу.

На думку Білоуса, потенційні інвестори також ведуть консультації з Дмитром Фірташем, Ostchem Holding Ltd якого через Стокгольмський арбітраж домагається відшкодування від ОПЗ 193 млн дол боргу.

У той же час глава ФДМ ще раз підкреслив, що ОПЗ є унікальним підприємством на світовому ринку, що і підтверджує високий інтерес до конкурсу.

"Я впевнений, що в 2016 році ми зможемо його продати", - заявив Білоус.

Як повідомлялося, ФДМ оголосив конкурс про продаж 99,567% акцій ОПЗ в 13 червня з початковою ціною 13,175 млрд грн (близько 531 млн дол). Крок торгів - 200 млн грн, конкурсна гарантія - 658,75 млн грн.

До конкурсу, зокрема, не допускаються юридичні та фізичні особи з Росії, а також особи, до яких застосовано санкції згідно з указом президента України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: