"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС не готовий визнати Китай ринковою економікою через надлишок потужностей

Четвер, 14 липня 2016, 13:02

Європейський союз не готовий визнати Китай ринковою економікою через побоювання, пов'язані з надлишком виробничих потужностей в країні.

Про це заявив заступник голови Єврокомісії Юрки Катайнен, передає "Прайм".

"Ми на боці вільної торгівлі, однак, до тих пір, поки надлишок виробничих потужностей шкодить справедливій торгівлі, дуже складно вести вільну торгівлю. Ми готові виконати наше юридичне зобов'язання, але ми не наївні", - цитує агентство Рейтер його заяву, зроблену в Гонконзі.

За словами Катайнена, ЄС прагне вести переговори з Китаєм про те, як вирішити проблему з надлишком виробничих потужностей. ЄС також очікує збільшення обсягу інвестицій з Китаю в інфраструктурні проекти.

Реклама:

Раніше в травні депутати Європарламенту на пленарній сесії в Страсбурзі більшістю голосів схвалили резолюцію, яка закликає Євросоюз не надавати Китаю статус країни з ринковою економікою.

Китай як країну з ринковою економікою визнали Росія, Бразилія, Швейцарія, Австралія і Нова Зеландія.

В ЄС вважають, що надання Китаю, який є членом СОТ, статусу країни з ринковою економікою ускладнить введення європейських антидемпінгових мит для китайських товарів.

Європа при цьому може втратити до 3,5 мільйона робочих місць, але, з іншого боку, це полегшить доступ на китайський ринок. Країна є найбільшим торговим партнером ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!