"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Двох керівників ОПЗ затримали у справі про розтрату - Холодницький

Четвер, 14 липня 2016, 11:26

У справі про розтрату коштів "Одеського припортового заводу" затримано голову наглядової ради ОПЗ Сергія Перелому й першого заступника цього підприємства Миколу Щурікова,

Про це заявив керівник Антикорупційної прокуратури Назар Ходолницький на брифінгу в Києві.

За його словами, їм незабаром оголосять підозру.

"Провадження за фактом протиправних дій з майном ПАТ "Одеський припортовий завод" за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст.364 Кримінального кодексу", – сказав Холодницький.

Реклама:

"Здобуто достатньо доказів для оголошення підозри у вчиненні розтрати коштів підприємства в особливо великих розмірів двом досить високим посадовцям", – заявив він.

Правоохоронцями встановлено, що у травні 2015 року у першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" (Сергія) Переломи, який водночас є головою наглядової ради ОПЗ, "виник умисел на розтрату коштів вказаного товариства на користь ПАТ "Укрнафта", де 50+1% належить приватним акціонерам".

"Через компанію "Енергоальянс", яка діяла за угодами про спільну діяльність, було здійснено закупівлю природнього газу на суму 250 мільйонів гривень. Через "Енергоальянс" по необґрунтовано завищених цінах, з яких 3% мали залишитися на рахунках вказаного приватного підприємства, а інші із залишком – переховані на рахунки ПАТ "Укрнафта", – сказав Холодницький.

"Перелома вступив у змову з першим заступником голови правління (ОПЗ) – першим заступником акціонерного товариства "Припортовий завод" Щуріковим... У період із травня до грудня 2015 року кошти ОПЗ шляхом зловживання своїм службовим становищем та укладання договорів на постачання газу за завищеними цінами на суму 205 181 833 гривні", – заявив він.

Холодницький поінформував, що "прийнято рішення про повідомленні підозри вказаним особам".

"Триває низка обшуків. Вказані особи будуть затримані відповідно до статті 208 КПК України", – сказав він.

"Не зважаючи на те, які особи, які підприємства, які олігархи за ними моужть стояти чи стоять, антикорупційні органи будуть продовжувати свою роботу", – запевнив Холоднциький.

На хапитання, чи не боїться він, що після таких заяв Перелома й Щуріков втечуть, він сказав: "Не втечуть, вони вже затримані".

Керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник щодо справи ОПЗ сказав: "Це – одна із перших схем. Але ще є ряд схем".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!