"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія пропонує Молдові "дорожню карту" відновлення торгівлі

Четвер, 14 липня 2016, 11:05

Мінекономіки РФ підготувало так звану дорожню карту по відновленню торговельних відносин Росії та Молдови і направило її Молдові.

Про це повідомляє російський "КоммерсантЪ", у розпорядженні якого опинився відповідний документ.

У документі міститься 14 пунктів – частина з них технічна. Втім, є там і вимоги щодо виконання Молдовою різних домовленостей в рамках СНД, які можуть суперечити підписаним країною угоди про асоціацію з ЄС.

Йдеться, зокрема, для зниження бар'єрів у торгово-економічних відносинах РФ вимагає гарантувати "безумовне виконання" Кишиневом Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року, а також угод про сертифікації, метрологічної атестації, стандартизації та ветеринарії. Ці умови, як визнають в РФ, "можуть вимагати діалогу Кишинева з Брюсселем".

Реклама:

Про перспективи повернення на ринок РФ молдовського вина, овочів і фруктів у документі містяться розмиті формулювання. Пропонується продовжувати взаємодію у сфері забезпечення безпеки продукції і роботу по відкриттю ринків алкогольної та плодоовочевої продукції.

Окрім того, Росія хоче, щоб Молдова забезпечила постійну участь у роботі інститутів СНД, а також гарантій приєднання Молдови до нових рішень в рамках СНД  та дотримання нових зобов'язань. РФ також пропонує включити до складу міжурядової російсько-молдовської комісії представників проросійських регіонів – Гагаузької автономії і не контрольованого Кишиневом Придністров'я.

Також у документі міститься розділ  про забезпечення сприятливих умов взаємного доступу виробників на ринки сторін, який містить чотири пункти, серед яких виключення застосування екологічних зборів при імпорті товарів. РФ пропонує усунути обмеження щодо допуску на молдовський ринок російських виробників цукру, пов'язані з відмовою молдовської сторони приймати російські сертифікати про походження товару форми СТ-1 для здійснення преференційного режиму імпорту цього товару.

Завершується розділ про взаємний доступ на ринки пропозицією забезпечити можливість розмитнення ввезеної в РФ молдовської виноробної продукції в Краснодарському краї і за ініціативою створення і застосування електронної системи сертифікації походження товарів.

Мінекономіки РФ також хоче разом з молдовськими колегами створити механізм запобігання реекспорту і налагодити обмін інформацією. Це пов'язано з тим, що молдовські виробники фруктів після введеного РФ в 2014 році ембарго стали возити продукцію через Білорусь.

Джерело видання в уряді РФ повідомило, що молдовська сторона проаналізувала пропозиції і вже направила свій відповідь. "Частина наших пропозицій прибрали або скорегували. І додали свої", – зазначив співрозмовник "Ъ". Викласти суть ініціатив Кишинева і повідомити, що саме не влаштувало Молдову, він відмовився.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: