У Гонтаревої пояснили причини дефляції

Понеділок, 11 липня 2016, 16:05

У червні 2016 року споживча інфляція сповільнилася до 6,9% у річному вимірі, а у місячному вимірі було зафіксовано дефляцію на рівні 0,2%.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Як зазначається, подальше сповільнення інфляції в річному вимірі було очікуваним і навіть дещо випереджало прогнозну траєкторію, опубліковану в інфляційному звіті (квітень 2016 року). 

"Відхилення від прогнозних показників пояснюється суттєвішим, ніж очікувалося, уповільненням річної базової інфляції та стрімким зниженням темпів зростання цін на сирі продукти харчування. Це компенсувало більш значний внесок з боку адміністративно регульованих цін та тарифів", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Дефляція в місячному вимірі також була забезпечена зниженням базового ІСЦ та здешевленням сирих продовольчих товарів.

"Ціни на товари та послуги, що входять до показника базової інфляції, знизилися на 0,1% у місячному вимірі (у річному вимірі базова інфляція сповільнилася до 8,3%). Цьому сприяли сезонне зниження цін на одяг і взуття, подальше зміцнення курсу гривні, зниження інфляційних очікувань, слабкий попит та вторинні ефекти від здешевлення сирих продуктів харчування", - пояснили в НБУ.

Крім того, ціни на сирі продовольчі товаризнизилися на 1,3% у червні порівняно з травнем, насамперед за рахунок істотного здешевлення окремих видів овочів.

"Зокрема, капусти, помідорів та огірків. Це відбулося через значні обсяги пропозиції як завдяки сезонному розширенню внутрішнього виробництва, так і імпорту. Також сезонно знизилися ціни на фрукти, цукор, молоко та молочні продукти", - зазначив регулятор.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: