Бюджет недоотримав 5,5 мільярда від ренти за користування надрами

Понеділок, 11 липня 2016, 12:17

У першому півріччі 2016 року державний бюджет України зведено з доходами в 265,6 млрд гривень.

Про це йдеться в статті "Чому Податкова блокувала відшкодування ПДВ" на "Економічній правді".

Як зазначається, перевиконання зафіксовано по основних податках: податок на доходи фізосіб, ПДВ, акцизи, податок на прибуток.

"Найбільший недобір - майже в 5,5 млрд гривень - зафіксований від ренти за користування надрами. Причини - падіння обсягів видобутку та зниження ціни на газ і нафту, плюс рента на видобуток бурштину так і не запрацювала", - йдеться в статті.

Реклама:

"Крім того, статистику по доходах зіпсував Нацбанк. В першому півріччі регулятор зобов'язавався перерахувати в казну 13 млрд гривень. Цього не сталося через відсутність рішення щодо складу ради НБУ", - пише автор.

"Рішення щодо перерахування грошей приймає рада НБУ. У п'ятницю Верховна Рада призначила чотирьох членів ради за своєю квотою. Чекаємо ще президентських кандидатур. Перерахувати гроші - не проблема", - запевнили ЕП в Нацбанку.

Як зазначається, прочерк стоїть також навпроти планових доходів в 1,469 млрд гривень від Європейського Союзу. Мова про макрофінансову допомогу від Євросоюзу, отримання якої прив'язано до траншу МВФ.

Раніше уряд був налаштований на перегляд бюджету за підсумками півріччя. Зараз Мінфін готує проект кошторису-2017, а коригування чинного бюджету відкладене на третій квартал.

"У статті 52 Бюджетного Кодексу описані десять приводів для внесення змін до бюджету. Серед них - відхилення в оцінці макропрогнозу, перевиконання доходів за підсумками третього кварталу більш ніж на 15%, необхідність збільшувати обсяг резервного фонду або витрати на обслуговування і погашення держборгу та інше", - наголошується в статті.

"Зміни можливі у вересні. Їх потрібно вносити, зокрема переглядати показники за тією ж рентою", - говорить співрозмовник в Кабміні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!