"Укроборнпромівці" перерахували 44 мільйони за вигадані послуги

П'ятниця, 1 липня 2016, 11:54

Національне антикорупційне бюро підозрює посадовців Державної госпрозрахункової зовнішньоторговельної та інвестиційної фірми (ДГЗІФ) "Укрінмаш" в закупівлі у "Fuerteventura Inter LP" фіктивних агентських послуг на суму майже 1,95 млн дол.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на ухвалу Солом’янського  районного суду міста Києве, який розглядав звернення детективів НАБУ в рамках розслідування кримінальної справи №52016000000000081 від 23.03.2016

ДГЗІФ "Укрінмаш" – дочірнє підприємство держкомпанії "Укрспецекспорт".

Із матеріалів судового засідання відомо, що 20 травня 2015 року "Укрінмаш" та "Fuerteventura Inter LP" (Велика Британія) уклали агентську угоду, яка передбачала, що британська фірма буде посередником при продажі ДГЗІФ 1 мільйона патронів калібру 23 мм Генштабу Збройних сил Об’єднаних Арабських Еміратів.

Реклама:

Загальна вартість контракту з ОАЕ склала 14,82 млн дол, а винагорода "Fuerteventura Inter LP" була понад 12% - близько 1,92 млн дол. На виконання угоди в жовтні та грудні 2015 року "Укрінмаш" перерахував на рахунок фірми у Versobank AS всю суму комісії. За середнім курсом валют у жовтні-грудні 2015 року "Fuerteventura Inter LP" перерахували 43,94 млн грн.

Але слідство встановило, що "Fuerteventura Inter LP" відповідні послуги не надавала. Більше того, за даними слідчих, саме "Укрінмаш" надавало агентські послуги при експорті зброї українських виробників. Відтак, службові особи "Укрінмашу" знали, що Fuerteventura Inter LP не виконало умови агентської угоди, але перерахували їй кошти.

"Fuerteventura Inter LP"  була зареєстрована в Шотландії на початку лютого 2015 року - за три місяці до підписання угоди з "Укрінмаш".

У матеріалах засідання Солом’янського райсуду Києва сказано, що фірма порівну належить двом особам. Але в реєстрі Великої Британії їхні імена не розкрито.

"Укрінмаш" - одне з підприємств концерну "Укроборонпром", яке займається торгівлею зброї. В кінці жовтня кадрова комісія держконцерну "Укроборонпром" вибрала генеральним директором "Укрінмаш" Сергія Слюсаренка. До цього призначення Слюсаренко був одним з топ-менеджерів компанії BRAIN Computers, яка займається торгівлею ІТ-технікою.

На момент укладання угоди з британцями в.о. гендиректора "Укрінмашу" бувВолодимир Омельянчук, а його заступником – Леонід Крючков. Останній відомий як власник офшора "Бейрок Файненс Лімітед", на який виводилися кошти екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Леонід Крючков – брат Дмитра Крючкова, який займає посаду голови правління ПАТ "ХК "Енергомережа", його оголошено в розшук у справі про крадіжку на "Запоріжжяобленерго" 346 млн грн.

Учасники ринку неофіційно пов’язують Крючкова з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів "Енергомережі".

Торгівля зброєю входить у сфері відповідальності першого заступника секретаря РНБО України Олега Гладковського. За його словами, масштабні контракти на постачання зброї до ОАЕ було підписано під час виставки IDEX-2015, яку відвідав президент Петро Порошенко.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!