Частка поганих кредитів найбільших банків досягла 53%

Четвер, 9 червня 2016, 16:07

Стрес-тестування 20 найбільших банків, проведене Національним банком України у 2015 році, визначило долю поганих кредитів, що відносяться до двох найгірших категорій якості, в 53% від загального обсягу кредитного портфеля.

Про це повідомив директор департаменту фінансової стабільності регулятора Віталій Ваврищук, представляючи публікацію Звіту про фінансову стабільність, передає "Інтерфакс-Україна".

"В розрізі портфелів найбільш проблемними є валютні кредити фізичним особам - 88% відноситься до 4-5 категорій після стрес-тестування. Погіршення якості кредитного портфеля населення було пов'язано з девальвацією і значним погіршенням його фінансового стану", - йдеться у документі.

НБУ уточнює, що до четвертої категорії якості потрапляють кредити з ризиком настання дефолту від 51 до 99%, а до п’ятої - дефолтні.

Реклама:

"Найбільш суттєва перекласифікація структури якості портфеля стосувалася кредитів суб'єктам господарювання. Відповідно до звітності банків станом на дату діагностики частка негативно класифікованих кредитів становила лише 20%. За результатами першого етапу діагностики вона зросла до 31%, а за оцінками стрес-тесту - до 51%", - вказує НБУ.

У той же час Ваврищук вказав, що завдяки макроекономічній стабілізації, поліпшенню кон'юнктури ряду зовнішніх товарних ринків і почалося, нехай і незначне, відновлення економіки в даний час оцінка ризиків зазначених кредитів може бути трохи поліпшена.

Як повідомлялося, на частку зазначених 20 найбільших банків доводилося 73% всього кредитного портфеля української банківської системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!