"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банківський сектор буде залишатися збитковим у 2016 році - НБУ

Четвер, 9 червня 2016, 14:45

Банківський сектор залишатиметься збитковим протягом поточного року через суттєві відрахування до резервів на покриття збитків від кредитних операцій.

Про це говориться у першому Звіті про фінансову стабільність на сайті Національного банку України.

"Найтяжчий період кризи залишився позаду, але українська фінансова система все ще вкрай вразлива до зовнішніх шоків та внутрішніх ризиків", – наголосила Голова НБУ Валерія Гонтарева.

Як зазначається, відновлення кредитування банками досі стримують значне боргове навантаження підприємств, слабка платоспроможність більшості секторів економіки та високі юридичні ризики.

Реклама:

"З огляду на це, у 2016 році очікується несуттєве зменшення обсягу кредитного портфеля платоспроможних банків (з урахуванням ефекту обмінного курсу)", - повідомляється у звіті.

Загалом, за прогнозами НБУ, банківський сектор залишатиметься збитковим протягом поточного року через суттєві відрахування до резервів на покриття збитків від кредитних операцій. Відновлення прибуткової діяльності сектору очікується не раніше 2017 року.

Також, Національний банк має намір зробити стрес-тестування банків регулярним. Буде змінено підхід до оцінки кредитних ризиків.

"Також регулятор планує розробити та затвердити дорожню карту щодо гармонізації норм регулювання банківського сектору із рекомендаціями Базельського комітету та директивами ЄС", - говориться у звіті.

Як зазначається, НБУ рекомендує банкам визнати реальну якість кредитного портфеля та сформувати необхідні резерви, а також удосконалити внутрішні системи ризик-менеджменту.

"По-друге, адаптувати власні бізнес-моделі до нових умов. По-третє, вчасно та у повному обсязі виконати затверджені плани капіталізації та програми реструктуризації, розроблені за результатами діагностичного обстеження", - наголошується у звіті.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!