Екс-директор "Макіїввугілля" не буде заступником міністра енергетики – ЗМІ

Четвер, 9 червня 2016, 13:57

В уряді вирішили не призначати екс-керівника держпідприємства "Макіїввугілля" Cтаніслава Толчина заступником міністра енергетики і вугільної промисловості після того, як новина про голосування за Толчина викликала резонанс.

Про це журналісту програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу "UA:Перший", повідомив Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Не буде. До мене більшість і депутати звернулися, тому це питання стало таким резонансним. Надзвичайно. Є речі несумісні. Президент сказав, що уряд повинен бути чистим", – сказав міністр.

Нагадаємо, раніше у публікації "Економічної правди" повідомлялося про те, що колишній гендиректор ДП "Макіїввугілля" Станіслав Толчин призначений на посаду заступника міністра енергетики та вугільної промисловості. 

Реклама:

Оприлюднення цієї інформації викликало численні коментарі у соцмережах із закликами до прем’єр-міністра не підписувати проголосоване урядом рішення.

Сам Станіслав Толчин, почувши запитання журналістів про його призначення, поклав слухавку. І далі на телефонні дзвінки не відповідав.

Як зазначається в матеріалі, його кандидатура була внесена на засіданні Кабміну з голосу. Формально - з подачі Насалика.

"Міністру енергетики Толчина нав'язав Володимир Гройсман, який в свою чергу був натхненний на цю пропозицію Євгеном Геллером", - йдеться в публікації.

Як відомо, Толчин публічно входить до вузького кола вугільних "генералів", у яких був особистий конфлікт з представниками ПР за часів президентства Януковича.

Крім того, під час його перебування управління ДП "Макіїввугілля", об'єднання фіксувало під 500 тис тонн вугілля на своїх складах, при тому, що їх реальна місткість в кілька разів менше.

За даними "Радіо Свобода", Толчин очолював "Макіїввугілля" з 2006 року по 2011 рік. Однак після аварії на ім. Бажанова (11 постраждалих, 4 загиблих) перевірка виявила ряд порушень на підприємстві.

Зокрема, в 2011 році прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу проти Толчина: за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

25 жовтня 2011 року Толчина оголосили в розшук і отримали дозвіл суду на його затримання і доставку в суд.

Крім того, в 2011 році перевірка Державної фінансової інспекції показала недостачу на ДП "Макіїввугілля" кондиційного вугілля на суму 377,1 млн грн (454,057 тис. Тонн). Матеріали ревізії були передані в прокуратуру Макіївки.

Після призначення Толчина главою Київського територіального відділення АМКУ в квітні 2013 року, "ТСН" зробило з ним інтерв'ю.

Журналісти цікавилися звідки у держслужбовця, колишнього керівника держпідприємства будинок під Києвом, квартира на Воздвиженці і парк дорогих авто.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: