"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада може спростити дозвільну систему для 80% будівництв - нардеп

Середа, 8 червня 2016, 14:20

Група народних депутатів спільно з Держархбудінспекцією ініціює зміни до містобудівного законодавства, які спростять дозвільну систему для 80% будівництв.

Відповідний законопроект за номером №4733-1 зареєстрований в Верховній Раді.

За словами народного депутата БПП Дмитра Андрієвського, документ передбачає запровадження європейського досвіду.

"Ми відходимо від категорійності будівництва та оцінюємо об'єкт за класами наслідків: незначний, середній та значний. Причому, для будівництва об'єктів незначного класу наслідків пропонується запровадити заявний дозвільний принцип шляхом подання повідомлення. Він охопить 81% усіх будівництв в країні", - зазначив нардеп. 

Реклама:

Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев каже, що необхідність внесення змін обумовлене зловживаннями з боку недобросовісних забудовників та зростанням кількості проблемних будівництв.

"Чинне законодавство ділить об’єкти будівництва трьох класів наслідків на п’ять категорій складності та встановлює різний порядок оформлення дозвільної документації. В результаті об’єкти із середнім класом відповідальності можна розпочинати будувати як за декларативним так і за дозвільним принципом. Це створює простір для зловживань та будівельних афер з боку недобросовісних забудовників", - наголошує Кудрявцев.

За його словами, під виглядом ІІІ категорії складності часто зводять величезні житлові комплекси.

"Як наслідок – відсутність прибудинкової території, паркомісць, пандусів, протипожежних під’їздів, сумнівна якість будівельних матеріалів. Тисячі інвесторів стають заручниками будівельних аферистів, залишаючись без житла і без грошей", - додає голова Держархбудінспекції. 

За словами ініціаторів законопроекту, пропонується відмовитися від надмірного регулювання у вигляді категорій складності будівництва та використовувати надалі тільки класи наслідків – незначний, середній та значний.

Законодавчі зміни передбачають спрощення дозвільної системи для будівництв незначного класу наслідків – приватні та малоквартирні будинки, невеликі адміністративно-побутові будівлі.

Громадяни подаватимуть лише повідомлення та зможуть приступати до будівництва наступного дня після його направлення. Таким чином автоматично буде скасована процедура повернення документів на доопрацювання.

Будівництво середнього та значного класів наслідків пропонується здійснювати за дозвільною системою.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: