"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гонтарева: Президент мені з приводу "Привату" не дзвонить

Понеділок, 6 червня 2016, 12:22

Глава Національного банку запевняє, що президент Петро Порошенко не дзвонить їй з приводу "Приватбанку".

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Українській правді".

"Президент мені не те що з приводу "Привату" не дзвонить, він мені якось взагалі не дзвонить. Вам хочеться, щоб він мені дзвонив, а він мені не дзвонить", - сказала Гонтарева, відповідаючи на питання про те, чи обговорюється на Банковій питання з Коломойським.

Крім того, Гонтарева зазначила, що їй вказівок з приводу "Привату" ніхто не дає.

Реклама:

"Зі мною цю тему навіть не обговорюють. Більш того, треба чітко розуміти, у нас вся програма рекапіталізації банківської системи прописана в нашому меморандумі з МВФ до останньої крапки, щоб було дуже добре зрозуміло, що перемовлятися можна про що завгодно, а потім піти меморандум почитати. Так як ми його не тільки читаємо, а й пишемо, а потім цього дотримуємося", - уточнила вона.

Гонтарева підтвердила, що особисто спілкується з Коломойським.

Крім того, за словами глави НБУ, "Приватбанк" знаходиться під такою самою програмою, як і інші банки.

"Це реструктуризація його кредитів рефінансування. Він їх виплачує. Як ви бачите, він показує щомісяця погашення на 650 мільйонів гривень. Жодного разу з графіка ми не зійшли. Загальна заборгованість була 26 мільярдів гривень, і по 650 мільйонів він нам щомісяця гасить, плюс ще відсотки - близько 500 мільйонів, тобто по 1,1 млрд у нас йде погашення", - зазначила вона.

Також, за її словами, для всіх банків програми побудовані таким чином, що всі виплати пішли, починаючи з березня.

"До цього підписувалася програма, в кінці березня він заплатив, в кінці квітня він заплатив, зараз ми знову очікуємо проплату (вже заплатив 650 млн грн в кінці травня). Далі вони повинні поліпшити застави, і вони зараз дуже активно над цим працюють", - каже банкір.

За її словами, "Приватбанк" зміцнює свої залоги.

"Ми перевіряємо ці застави, щоб була справедлива вартість. Це нічим не відрізняється від інших банків. Тому so far so good (нормально - УП), ми йдемо по програмі", - розповіла глава НБУ.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що у "Приватбанку" існують системні проблеми.

Як відомо, прибуток "ПриватБанку" в січні-березні 2016 року становив211 млн грн, тоді як за відповідний період 2015 року його прибуток становив 6 млн грн.

Станом на 1 січня 2016 року його найбільшими акціонерами є Геннадій Боголюбов (пряма участь- 33,2525%, опосередкована - 8,3346%) і Ігор Коломойський (пряма участь -41,6572%, опосередкована - 8,3346%).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: