Гонтарева обіцяє віддячити за виведення з ринку банку "Михайлівський"

Понеділок, 6 червня 2016, 10:18

Глава Національного банку Валерія Гонтарева обіцяє за оперативне виведення з ринку банку "Михайлівський" віддячити своїм співробітникам.

Про це вона повідомила в інтерв'ю "Українській правді".

"За оперативне виведення з ринку банку "Михайлівський" я не просто не звільню, а збираюся нашим співробітникам виділити якщо не грошові премії, тому що вони у нас не передбачені, то, як мінімум, подяки голови Нацбанку", - заявила глава НБУ.

Крім того, Гонтарева пояснила ситуацію, яка сталася з банком.

Реклама:

"Банк був віднесений до категорії проблемних ще в минулому році. Для банку також була розроблена програма, яку вони повинні були виконати, в якій чітко все розписано. Ми з керівником банку, паном (Ігорем) Дорошенко, спілкувалися і попереджали, що є шанс потрапити під кримінальну відповідальність, якщо банк буде робити щось незаконне", - пояснила вона.

За словами Гонтаревої, тепер можна констатувати факт - банк потрапив (і менеджмент банку, і акціонери банку) під кримінальну відповідальність.

"Що ж зробив банк? Звільняється Дорошенко, вранці нам це стає відомо зі ЗМІ. Він навіть напередодні нам нічого не повідомив. У цей момент банк був проблемним і перебував на особливому моніторингу з боку Нацбанку. Крім того, у нас там постійно перебував куратор", - говорить глава НБУ.

"З ранку куратору кажуть, що операційна система банку не працює з технічних причин. Це означає, що куратор не може нічого побачити в системах, він не може побачити, що банк робить. Куратор нам негайно це повідомляє, потім ми ще дізнаємося, що несподівано звільнився Дорошенко і розуміємо, що відбувається щось дивне. Ми тут же відключаємо банк від системи СЕП і перекриваємо можливості вивести гроші за межі України", - констатує Гонтарева.

Глава НБУ запевнила, що регулятор встиг відключити рахунки, щоб банк не зміг вивсети кошти.

"У них коррахунок був відключений, вони навіть гривню вивести не змогли",- пояснила банкір.

За її словами, у цей день, коли в  банку "Михайлівський" відключили повністю всі системи, керівництво зробило проводку в балансі з компанії на банк.

"Вони зробили на 5 тисяч проводок в балансі і записали 1 млрд гривень собі в пасив. Фондом гарантувалося 1,6 млрд гривень вкладів і вони, зовсім нелегально, додали туди ще цей мільярд. Ми це відразу заперечили і баланс у них з цими даними не прийняли. Що робиться з іншого боку, з боку активів? Вони 111 тисяч кредитів, виданих приватним особам, переоформлюють на свою споріднену компанію. Це просто проводка в балансі. Цей баланс у них ніхто не прийняв, не хвилюйтеся", - підсумувала вона.

Нагадаємо, 23 травня правління Національного банку прийнялорішення про віднесення ПАО "Банк Михайлівський" до категоріїнеплатоспроможних.

Раніше клієнти "Михайлівського" скаржилися, що не можуть ні зняти гроші, ні розплатиться банківський карткою.

"Ні розплатитися карткою, ні зняти гроші, ні рахунок телефонний навіть поповнити", - пише клієнтка на сторінці банку "Михайлівський" у Фейсбуку.

Детальніше про те, що сталося з банком "Михайлівський" можна почитати в матеріалі "Економічної правди".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!