ICU "спотворила" інформацію про причину зростання облігацій "ДТЕК"

П'ятниця, 3 червня 2016, 14:13

Компанія ICU запевняє, що стрибок цін на облігації "ДТЕК" стався не через формулу НКРЕКУ, яка істотно підвищує маржинальність енергетичного бізнесу Ахметова, а через приїзд двох великих груп інвесторів, привезених банками Nomura і Barclays.

Про це йдеться у відкритому листі ICU, який інвестиційна компанія напередодні розіслала ЗМІ.

"Насправді, відповідь пов'язана з приїздом до Києва 16 травня двох великих груп інвесторів, привезених банками Nomura і Barclays, після чого і стався стрибок в ціні на облігації ДТЕК", - йдеться у листі.

В компанії запевняють, що інвестори повірили в історію ДТЕК, як найдешевший український корпоративний папір на тлі, як мінімум, вирішення урядової кризи і перспектив прискорення реформ.

Реклама:

У той же час, у розпорядження ЕП потрапила аналітична записка Barclays Ukraine (Trip Note), в якій компанія піддає сумніву можливе зростання ціни на облігації ДТЕК.

"Ми бачимо ризик падіння вартості облігацій ДТЕК, які підвищилися в ціні на 10 пунктів протягом останнього місяця при тому, що подібна зміна, на нашу думку, не була виправдано динамікою базових макроекономічних індикаторів", - йдеться в записці. 

"З огляду на низьку купівельну спроможність населення, фінансове навантаження від підвищення тарифів на газ, вимушену необхідність українського уряду підвищувати ціни на електроенергію і створювати новий електроенергетичний ринок: ми не впевнені в швидкості реалізації цих реформ з боку ДТЕК, враховуючи той факт, що раніше дана швидкість була незадовільною", - йдеться в рекомендації.

Крім цього, за словами одного з інвестбанкірів, який побажав залишитися неназваним, "Barclays у ході поїздки в Україну рекомендував не купувати ДТЕК, а продавати".

"Так що навряд чи акції ДТЕК зросли через приїзд двох великих груп інвесторів, привезених банками Nomura і Barclays", - зазначив співрозмовник.

 

Як відомо, облігації "ДТЕК" Ахметова подорожчали на 40% після рішень НКРЕКП.

Після введення в дію нової формули облігації ДТЕКу у травні подорожчали відразу на 40% до 59 доларів.

Нагадаємо, у квітні гендиректор ДТЕК Максим Тимченко повідомив, що ці облігації скуповувала інвесткомпанія ICU.

"За нашими даними, компанія ICU набувала облігації ДТЕК з випуску 2013 року. Проте ця інформація на сьогоднішній день могла втратити актуальність", - зазначив Тимченко.

У 2013 році ДТЕК здійснив випуск єврооблігацій із терміном погашення в 2018 році на загальну суму 750 млн доларів.

Інвесткомпанія ICU відома багаторічною співпрацею зі структурами Петра Порошенка. Після його обрання президентом України у 2014 році співвласники фірми отримали призначення у владу. Валерія Гонтарева стала головою Нацбанку, Володимир Демчишин очолив  НКРЕКП.

У грудні 2014 року Демчишин очолив Міністерство енергетики та вуглепрому. У НКРЕКП його змінив Дмитро Вовк, який безпосередньо перед призначенням працював у московському офісі "Рошену", а ще раніше був помічником віце-президента ICU Гонтарєвої.

Петро Порошенко став президентом, декларуючи боротьбу з олігархами, у тому числі з монополізмом Ріната Ахметова у енергосекторі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: