В Україні можуть скасувати мінімальну ціну на алкоголь

Середа, 29 червня 2016, 14:52

Вищий адміністративний суд України 30 червня розгляне позов ПрАТ "Люботинський завод Продтовари" (Харківська обл.) до Кабінету міністрів про визнання незаконним і недійсним постанови про мінімальні роздрібні ціни на алкоголь.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

В асоціації "Укргорілка" повідомили, що критичним для галузі є питання підвищення, але не скасування мінімальних роздрібних цін.

"Протягом 10-річного періоду існування, мінімальні ціни на алкоголь зарекомендували себе не тільки, як спосіб боротьби з нелегальними алкогольними напоями, але і як надійний спосіб наповнення місцевих бюджетів і державного бюджету України", - зазначив глава асоціації Володимир Остапюк.

Реклама:

Він вважає, що на даний момент мінімальні роздрібні ціни не відповідають реаліям ринку і це призводить до появи на полицях магазинів продукції сумнівного походження і зловживань зі сплатою податків.

Також Остапюк додав, що чинний рівень мінімальних роздрібних цін не відображає зростання ставок акцизного податку, цін на енергоносії, спирт, заробітної плати, інфляційних процесів та інших складових алкогольної продукції.

За його словами, станом на травень 2016 року, мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки 0,5 л не може становити менше 69,9 грн, пляшки вина - 33 грн, коньяку (три зірки) - 104,9 грн.

"Легальні виробники алкогольних напоїв неодноразово зверталися до профільних міністерств і до прем'єр-міністра про необхідність приведення рівня мінімальних цін на алкогольні напої до економічно обґрунтованого рівня. Однак з початку 2016 року і до цих пір ситуація навіть не зрушила з місця", - сказав гендиректор.

Нагадаємо, останній раз Кабмін підвищував мінімальні роздрібні ціни на окремі види алкогольної продукції в червні 2015 року.

На даний момент мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки 0,5 л становить 54,9 грн.

З 1 вересня 2015 року роздрібні ціни на пляшку вина в скляній тарі обсяг 0,7 л або іншій тарі (1 л) складають 27 грн, на ігристі вина і шампанське в скляній тарі (0,75 л), а також на деякі вина ( 0,7 л) - 49,9 грн. Мінімальні роздрібні ціни на пляшку коньяку (бренді) три зірки об'ємом 0,5 л становить 84 грн, на пляшку 5 зірок - 94 грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: