"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Активи банків-банкрутів продаватимуть за принципом ProZorro

П'ятниця, 24 червня 2016, 13:18

Активи неплатоспроможних банків реалізовуватимуть з використанням стандартів та принципів системи ProZorro.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Згідно з повідомленням, 24 червня, відбулося підписання Меморандуму щодо намірів співпраці у побудові в Україні системи реалізації активів неплатоспроможних банків та банків, що ліквідуються.

"Свої підписи під документом поставили голова НБУ Валерія Гонтарева, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін та голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов", - повідомляє НБУ.

Реклама:
фото з FB Нефьодова  

Як наголошується, підписаний Меморандум відкриває шлях до важливих змін у системі реалізації активів банків, що знаходяться в управлінні Фонду гарантування.

"Результатами співпраці має стати створення та впровадження нової електронної Системи торгів, які здійснюватимуться за стандартами і принципами, що лежать в основі системи електронних публічних закупівель ProZorro", - йдеться у повідомленні.

"Питання забезпечення максимального рівня прозорості та ефективності процесу продажу активів неплатоспроможних банків завжди було серед пріоритетних у Фонді гарантування вкладів. За досить короткий час ми пройшли шлях від продажу "з молотка" до реалізації активів через електронні аукціони", - заявив Ворушилін.

"Сьогодні зроблений ще один вагомий крок у напрямку вдосконалення цього процесу. У його основу покладений принцип рівноправного доступу як потенційних покупців, так і кожного з учасників ринку до будь-якого виставленого на продаж активу", - сказав він.

Як зазначила голова Національного банку Валерія Гонтарева, неплатоспроможні банки заборгували Національному банку 46,6 млрд гривень за основною сумою кредитів рефінансування та 7 млрд гривень відсотків.

"У наших інтересах реалізувати активи, які були у заставі під ці кредити, за найвищою можливою ціною", - сказала вона.

Гонтарева повідомила, що Національний банк виступає за створення ефективної та сучасної системи реалізації активів, за підвищення прозорості порядку виставлення активів на продаж і удосконалення процесу купівлі майна.

За її словами, інвестори повинні бути впевненими в тому, що отримають доступ до всіх активів, виставлених на продаж у даний час або в майбутньому.

"Ми сподіваємося, що підписаний Меморандум дозволить зробити торги активами ще прозорішими, і ми зможемо тільки у цьому році реалізувати активи неплатоспроможних банків на 12 млрд гривень", - зауважила Гонтарева.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: