Індія вийшла на перше місце за темпами зростання ВВП

Четвер, 23 червня 2016, 10:18

Зростання ВВП на 7,9% в першому кварталі 2016 року дозволило Індії випередити Китай, ВВП якого за аналогічний період збільшився на 6,7%.

Про це йдеться в дослідженні World Economic Forum, передає УНІАН.

Уповільнення зростання китайської економіки пов'язане з цілою низкою чинників: падінням обсягів експорту, великим державним боргом, уповільненням зростання інвестицій. Це вплинуло на світову економіку, і, за оцінками МВФ, спровокувало зниження темпів зростання в азіатському регіоні.

"Проте, існує надія, що перехід від розвитку інфраструктури та інвестицій до зростання споживання і розвитку ринку послуг забезпечить стабільність китайської економіки. Незважаючи на зниження темпів зростання ВВП Китаю, вони залишаються об'єктом заздрощів для багатьох розвинених економік Заходу. Зокрема, за даними Євростату, в ЄС цей показник в 2015 році досяг позначки в 1,9%", - зазначає УНІАН.

Реклама:

Зростання індійської економіки багато в чому обумовлено розвитком сільськогосподарського сектору. Раніше залежна від імпорту країна перетворилася на експортера продуктів харчування.

Підвищення рівня і якості життя принесли демографічні дивіденди: найближчим часом Індія стане країною з найбільшою і наймолодшою робочою силою в світі, передає ZN.UA.

В даний час Індія є домом відомих фармацевтичних компаній і виробників сталі для космічної техніки. У країні зростають обсяги особистого споживання і експорту.

Проте, в Індії зберігаються серйозні структурні соціально-економічні проблеми: нерівномірний розвиток інфраструктури та людського капіталу, гостра соціальна нерівність і бідність.

Дані державної статистики щодо зростання ВВП також піддаються критиці через недосконалу методику розрахунку. Тим часом, видання Newsweek писало, що Індія відбирає у Китаю потік прямих інвестицій.

У світі річне зростання прямих інвестицій з нуля становить 9%. Але в Китаї в минулому році вони, навпаки, скоротилися на 23%. Всього за рік іноземні компанії вклали в країну 75 мільярдів доларів. Для порівняння, на початку 2000-х років Китай отримав 120 мільярдів прямих інвестицій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: