Банки-банкрути винні НБУ понад 53 мільярди за кредитами рефінансування

Середа, 22 червня 2016, 20:36

Обсяг заборгованості неплатоспроможних банків перед Національним банком України за кредитами рефінансування на 1 червня становить 53,38 мільярда гривень.

Про це, з посиланням на повідомлення НБУ, передає УНІАН.

Як наголошується в коментарі НБУ, це величезна сума, і для її погашення потрібно докласти більших зусиль, в тому числі і з продажу активів неплатоспроможних банків Фондом гарантування вкладів фізосіб.

"Національний банк вважає, що є ряд причин, що заважають Фонду максимально ефективно реалізовувати майно таких банків. Основна причина - це слабка судово-претензійна робота Фонду по проблемним кредитам (неподання позову до позичальника або фінансового поручителя, і як наслідок, пропуск строків позовної давності; незадовільна робота з виконавчою службою: продаж застав в рамках виконавчого провадження за заниженою вартістю)", - йдеться в коментарі.

Реклама:

На думку НБУ, підвищити ефективність продажу активів неплатоспроможних банків може підвищення прозорості процесу виставлення активів на продаж, які на сьогодні продаються малими порціями, і багато хто з яких взагалі не виставляються на продаж, хоча банки знаходяться в процесі ліквідації вже тривалий час.

Також, як зазначив регулятор, ефективність продажу виросте завдяки вдосконаленню процесу покупки, який є ризикованим для зацікавлених інвесторів у зв'язку з відсутністю єдиної бази даних виставлених на продаж активів і віртуальної кімнати даних.

Як наслідок, для вивчення кожного активу інвестору необхідно фізично їхати в банк, підписувати угоду про нерозголошення інформації і вивчати паперові кредитні справи.

Крім того, як зазначив НБУ, продажі "розпорошені" по десяткам майданчиків, кожен з яких працює за своїми правилами, а також є ризики зловживань з боку торгових платформ, які можуть відмовити в реєстрації "чужим" інвесторам і маніпулювати в ході торгів.

При цьому, як підкреслив регулятор, у Фонду немає ефективного інструментарію для виявлення і припинення таких зловживань. На думку НБУ, процес реалізації майна неплатоспроможних банків може бути максимально ефективним при підвищенні якості роботи торгових платформ.

Зокрема, кожна торгова платформа повинна мати бездоганну репутацію, яка є гарантією відсутності зловживань в процесі торгів, а також мати у своєму розпорядженні велику базу даних інвесторів і вести активний пошук покупців.

У свою чергу, інвестори, на думку регулятора, повинні мати можливість реєструватися на платформі і підписувати договір про нерозголошення інформації всього один раз, після чого вони отримують доступ до всіх активів, що виставляються на продаж зараз або в майбутньому.

Нагадаємо, в процесі очищення банківської системи Національний банк України за 2014 і 2015 роки визнав неплатоспроможними 63 банки, які передані в управління Фонду гарантування вкладів.

З початку цього року НБУ вирішив вивести з ринку ще 13 фінустанов з урахуванням спільного з Міністерством фінансів рішення про виведення з ринку державного санаційного "Родовід Банку". Фонд гарантування розраховує в поточному році виручити від продажу активів неплатоспроможних банків 15 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!