У "ДТЕК" Ахметова задоволені прив'язкою тарифу до ціни вугілля в порту Роттердама

Четвер, 2 червня 2016, 20:47

Енергокомпанія "ДТЕК" вітає перехід до нової методики розрахунку оптової роздрібної ціни, в якій ціна вугілля прив'язана до європейського індексу ціни вугілля (API2).

Про це заявив генеральний директор "ДТЕК" Максим Тимченко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

У той же час, за словами глави компанії, позитивний економічний ефект від цього нововведення поки відсутній.

"Поки економічний ефект від цієї методики ми не відчуваємо. Анонсоване окремими експертами зростання нашого тарифу на 20-30% не відбулося: в квітні воно було 116 копійок, а в травні знизилося до 106 копійок", - сказав Тимченко.

Реклама:

За словами глави "ДТЕК", в середньому за п'ять місяців тариф становив 100 копійок, що на 10% вище, ніж за аналогічний період минулого року при інфляції 50%.

Тимченко зазначив, що одночасно борг "Енергоринку" з початку цього року перед "ДТЕК" зріс більш ніж на 1 млрд грн.

Коментуючи нову методику, глава "ДТЕК" зазначив, що прив'язка до міжнародних ринкових індексів є правильним рішенням, тому що попередні методики, за його словами, давали масу можливостей для адміністративного чи політичного втручання і зловживань.

Нагадаємо, НКРЕКУ в кінці квітня застосувала новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року.

Він передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

В результаті в травні оптова ціна зросла на 5%, а в цілому в 2016 році очікуване її зростання становитиме близько 13,6%.

Раніше стало відомо, облігації ДТЕК Ріната Ахметова у травні показали 40% зростання котирувань після того, як Нацкомісія з регулювання ринку електроенергії та комунальних послуг підвищила на 15-20% тарифи на електроенергію, вироблену "ДТЕКом" та іншими теплоелектростанціями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!