НБУ надав правоохоронцям дані про порушення у "Банку Михайлівський"

Четвер, 2 червня 2016, 18:46

Національний банк України надіслав правоохоронним органам листа щодо діяльності ПАТ "Банк Михайлівський", яка може свідчити про наявність в діях керівників банку ознак організованої злочинності.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби регулятора.

НБУ зазначив, що 20 травня 2016 року в банку не працював програмний комплекс "Операційний день банку Б2".

Внаслідок чого "Банком" своєчасно не було подано до Нацбанку статистичну звітність та не проводились платежі клієнтів.

Реклама:

Куратор Національного банку отримав доступ до інформації вже після закінчення операційного дня 20 травня та виявив значну кількість операцій, що були заведені в систему в офлайн-режимі, йдеться у повідомленні.

Ці операції з переведення вкладів фізосіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку, збільшили навантаження на Фонд гарантування вкладів фізосіб на 1,1 млрд грн. Варто зазначити, що всі ці вклади складалися із максимально наближених до гарантованої Фондом суми - 200 тис. грн.

Також 19 травня банк переуступив вимоги боргу за кредитами фізичних осіб обсягом майже 700 млн грн.

За даними "Банк Михайлівський", фінансова компанія сплатила за договором кошти з власного рахунку у банку.

Відступлення прав вимоги за цим кредитним портфелем відбулося за значно нижчою ціною, що дає усі підстави, відповідно до ст. 38 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", вважати ці правочини нікчемними.

Нагадаємо, раніше Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звертав увагу позичальників "Банк Михайлівський", що банк залишається єдиним дійсним кредитодавцем за укладеними раніше договорами.

Крім того, 19 травня кредитний комітет "Банк Михайлівський" всупереч обмеженням Національного банку та без доведення до відома куратора прийняв низку рішень, що дозволили вивільнити забезпечення за кредитами пов'язаних осіб банку заставною вартістю понад 2 млрд грн.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на даний момент працює над визнанням цих операцій нікчемними.

Нагадаємо, 23 травня правління Національного банку прийнялорішення про віднесення ПАО "Банк Михайлівський" до категоріїнеплатоспроможних.

Раніше клієнти "Михайлівського" скаржилися, що не можуть ні зняти гроші, ні розплатиться банківський карткою.

"Ні розплатитися карткою, ні зняти гроші, ні рахунок телефонний навіть поповнити", - пише клієнтка на сторінці банку "Михайлівський" у Фейсбуку.

Детальніше про те, що сталося з банком "Михайлівський" можна почитати в матеріалі "Економічної правди".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!