"Нафтогаз": Транзит газу до ЄС через Україну буде дешевшим, ніж "Північним потоком-2"

П'ятниця, 17 червня 2016, 09:40

За підрахунками НАК "Нафтогаз України", вартість транзиту російського газу прямим потоком (традиційним маршрутом територією України) з 2020 року буде в декілька разів дешевшим, ніж "Північним потоком-2".

Про це йдеться у повідомленні НАК.

Як зазначається, у випадку бронювання транзитних потужностей на теперішньому рівні 110 млрд куб. м на рік, доставка українським маршрутом буде вчетверо дешевшою, ніж запланованим Північним потоком-2.

При бронюванні на рівні 70 млрд куб. м транзиту на рік, прямий потік виявиться втричі більш вигідним, ніж "Північний-2".

Реклама:

"Суттєве здешевлення транзиту Україною після 2020 року, як і відносне збільшення його вартості у 2016-2019 роках, пов'язано з намірами "Газпрому" припинити постачання газу до ЄС традиційним маршрутом", - йдеться у повідомленні.

Зважаючи на офіційно оголошену позицію та активні дії російської сторони з просування альтернативного проекту, направленого на створення надлишкових потужностей для доставки російського газу в ЄС, український регулятор врахував у поточному тарифі прискорену амортизацію української ГТС до 2019 року включно.

Таким чином, після 2020 року відповідна інфраструктура буде повністю амортизована, що дозволить Україні запропонувати постачальникам газу найбільш конкурентні умови транспортування.

Російський газ, що нині транспортується до ЄС українською ГТС, призначено здебільшого для споживачів у країнах центральної, східної, південної Європи та Туреччини.

Зважаючи на це, прямий потік також є найкоротшим шляхом доставки російського газу цим споживачам.

"Зважаючи на перебіг арбітражних процесів у Стокгольмі, ми стурбовані намірами "Газпрому" витрачати свої обмежені ресурси на економічно невиправдані проекти. "Нафтогаз" зацікавлений у встановленні справедливих, прозорих та ринкових умов роботи на європейському ринку газу для усіх його учасників", - зазначив головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!