"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гройсман: у питанні "боргу Януковича" треба враховувати окупований Крим

П'ятниця, 17 червня 2016, 08:48

Питання повернення Україною 3 млрддол боргу, які Росія в 2013 році надала уряду Януковича, має вирішуватися в міжнародних судах, однак при цьому треба мати на увазі, що насправді Росія винна Україні набагато більше, зокрема, через окупацію Криму.

Про це зазначив під час прес-конференції в четвер у Національному прес-клубі в Вашингтоні Глава Уряду України Володимир Гройсман, передає Укрінформ.

"Я думаю, що це (питання "російського" боргу – ред.) потрібно вирішувати правовим шляхом, і зараз відбуваються відповідні юридичні процедури, які визначать долю наших відносин, у тому числі у фінансовій сфері", - відповів український прем'єр на запитання російського журналіста про позицію Києва у цьому зв'язку.

Водночас Гройсман висловив переконання, що "насправді є дуже великий борг Росії перед Україною, і його потрібно було би компенсувати".

Реклама:

"Цьому дуже би сприяла деокупація Криму, звільнення частин і територій, які захоплені за допомогою російських військ", - відзначив він.

Прем'єр-міністр також наголосив, що "це було би дуже гарним підгрунтям для подальшого врегулювання ситуації у фінансових взаєморозрахунках".

Як відомо, 17 лютого 2016 року Росія подала позов проти України до Високого суду Лондона через невиплату трьох мільярдів доларів боргу.

Цю суму уряд Азарова взяв у Росії в борг в кінці 2013 року. У 2015 році Україна реструктурувала всі свої борги крім цього, оскільки Росія відмовилася вести відповідні переговори.

Янукович і Азаров підозрюються в розкраданні державного майна в особливо великих розмірах.

Раніше повідомляося, що Росія наполягатиме на включенні умов погашення так званого "боргу Януковича" перед Росією в програму допомоги МВФ для Києва.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: