Депутати відхилили законопроект про спрощення відчуження землі

Четвер, 16 червня 2016, 13:50

Верховна Рада відхилила законопроект, спрямований на спрощення процедури відчуження землі будь-якої форми власності для будівництва інфраструктурних об'єктів, створення природоохоронних територій та інших суспільних потреб.

За прийняття відповідного законопроекту №2155 у першому читанні проголосувало 115 народних депутатів, при необхідному мінімумі в 226 голосів, передає УНІАН.

Після цього спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що законопроект відхилено.

Народний депутат Лев Підлісецький повідомив, доповідаючи по законопроекту, що прийняття даного законопроекту спростить будівництво критичних об'єктів інфраструктури в сферах транспорту, енергетики та національної оборони, а також створення заповідників та інших охоронних територій для суспільного блага.

Реклама:

"По великим об'єктам, які необхідні державі, наприклад, магістральним лініям електропередач, протяжність яких може досягати 500 км, проблем неймовірна безліч. Практика останніх років дозволила напрацювати даний законопроект, який знімає більшість проблем в даній сфері", - сказав Підлісецький.

Депутат зазначив, що впроваджується окрема процедура при викупі землі для суспільних потреб. Зокрема, в ній буде враховуватися не тільки викуп земель приватної власності, а й комунальної власності. Також скасовується процедура попереднього відбору.

"Коли, наприклад, будується лінія електропередач, для кожної опори необхідно пройти по всім 500 км лінії і з кожним власником домовиться, чи можна побудувати на його ділянці. Це дуже довга процедура", - сказав Підлісецький.

Він зазначив, що це лише перший з трьох етапів законодавчо встановленої процедури. І на інших етапах подібні документи про відбір ділянок чиновники розглядають повторно. Тому автори документа пропонують прибрати перший етап попереднього відбору ділянок.

У той же час, депутат повідомив, що проект закону передбачає проведення оцінки землі, що викупається, методом порівняння з аналогічними ділянками.

Сьогодні оцінка проводиться лише за капіталізацією рентної плати, тобто можливого заробітку власника від ренти за пай. Через це виходить занадто низька ціна землі, особливо поблизу великих міст, і власники землі відмовляються продавати її за таку суму.

Нагадаємо, уряд має намір розробити і подати до Верховної Ради до липня 2016 року Закон, що дозволяє провести загальнонаціональну нормативну грошову оцінку землі, яка є основою для розрахунку податків сільськогосподарських підприємств.

Згідно Програми дій уряду на 2016 рік, опублікованому на офіційному сайті Кабінету міністрів, уряд планує в подальшому проводити переоцінку землі не менше, ніж раз в 10 років.

Підготовкою законопроекту займуться Міністерство аграрної політики і продовольства, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!