"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна скасувала санкції, запроваджені через іранську ядерну програму

Четвер, 16 червня 2016, 09:10

Президент Петро Порошенко підписав указ про рішення Ради нацбезпеки і оборони України, яким знімаються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи щодо громадян Ірану, введені на виконання резолюції Ради безпеки ООН через іранську ядерну програму.

Про це йдеться в тексті указу, оприлюдненого в середу ввечері на сайті президента, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року "Про виконання резолюції Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй від 20 липня 2015 №2231 щодо спільного всеосяжного плану дій стосовно персональних санкцій "(додається)", - сказано в документі.

В опублікованому там же рішенні РНБО України зазначено, що Рада ухвалила рішення підтримати пропозиції Кабінету Міністрів (розпорядження Кабміну України від 29 квітня 2016р № 360-р)

Реклама:

Разом з тим, у рішенні РНБО також зазначено, що певні санкції будуть продовжені.

"Застосувати до 18 жовтня 2018 р. персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до: 1) фізичних осіб згідно з додатком 1 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2016р № 360-р; 2) юридичних осіб згідно з додатком 2 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2016р № 360-р", - йдеться в тексті документа.

Крім цього, РНБО доручила Кабміну України переглянути постанову від 5 вересня 2007 року № 1092 "Про виконання резолюцій Ради безпеки ООН щодо Ісламської Республіки Іран" на предмет її актуальності, а Міністерству закордонних справ України - поінформувати Радбез ООН і компетентні органи Європейського Союзу про застосування санкцій.

20 травня 2016 року прес-служба РНБО України повідомила, що під час минулого засідання було схвалено Стратегічний оборонний бюлетень України та пом'якшені санкції щодо Ірану.

"Відповідно до рішення Ради безпеки ООН були пом'якшені персональні, спеціальні, економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до громадян Ірану", - повідомили в прес-службі Ради.

29 квітня глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що "зняття цих санкцій дасть нам додаткові можливості у фінансовій банкової сфері в розвитку відносин з Ізраїлем, а також надасть поштовх для економічних контактів між Україною та Іраном".

Міністр запропонував ухвалити дві постанови: одна стосується зняття секторальних обмежень, а друга - персональних, спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів.

За його словами, ці постанови після затвердження урядом будуть винесені на розгляд Ради національної безпеки і оборони. Потім одна з них буде введена в дію указом президента, а друга - рішенням парламенту.

За результатами розгляду цієї пропозиції глави МЗС України Кабінет Міністрів одноголосно проголосував за неї.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: