Фірма Коломойського загрожує судами претендентам на приватизацію ОПЗ

Середа, 15 червня 2016, 17:20

Компанія "Нортіма", підконтрольна фінансово-промисловій групі "Приват", яка брала участь в конкурсі з приватизації Одеського припортового заводу в 2009 році, розцінює спроби інших можливих претендентів брати участь у повторному конкурсі, як посягання на майно компанії.

Про це сказано в заяві директора "Нортіми" Геннадія Подгорнова, передає УНІАН.

"Повторне виставлення на продаж пакету акцій ОПЗ, який по праву має належати "Нортіма", є, м'яко кажучи, спірним і буде оскаржуватися нами до тих пір, поки не будуть вичерпані всі доступні механізми міжнародно-правового захисту наших прав", - зазначив Подгорнов в своїй заяві.

Він зазначає, що будь-які дії з придбання 99,567% акцій ОПЗ, право на які було викрадено у "Нортіми", буде розцінюватися компанією як придбання викраденого майна.

Реклама:

Зокрема, Подгорнов нагадав, що 29 вересня 2009 року був проведений конкурс з продажу 99,567% пакета акцій ОПЗ, який транслювався в прямому ефірі на одному з державних каналів.

"Відповідно до правил проведення конкурсу, після виголошених ліцитатором слів "Три. Продано", "Нортіма" в прямому ефірі стала переможцем проведеного ФДМ аукціону з продажу 99,567% акцій ОПЗ, запропонувавши за цей пакет найбільшу ціну - 5 млрд грн, або 624 мільйони доларів", - сказано в повідомленні.

Подгорнов також повідомив, що потім конкурсна комісія відмовилася підписувати договір купівлі-продажу акцій через тиск тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яку не влаштувало, що перемогла в конкурсі українська компанія "Нортіма", а не компанія "Азот-сервіс", що входила в російську бізнес-групу "СИБУР".

"Ми впевнені, що корупційні дії вищого керівництва України щодо позбавлення "Нортіми" права на 99,567% ОПЗ мають ознаки кримінального злочину, і маємо намір домагатися кримінального переслідування всіх осіб, винних у викраденні у "Нортіми" права на ОПЗ, включаючи тих, хто свідомо чи через незнання зазіхає на те, що по праву належить нам", - зазначив Подгорнов.

29 вересня 2009 року в прямому ефірі відбувся аукціон з продажу 99,567% акцій ОПЗ, в якому взяли участь 3 компанії - "Азот-Сервіс" (Росія) (подала заявку від імені ТОВ "СИБУР"), "Фрунзе-Флора" і "Нортіма".

Конкурс виграла компанія "Нортіма", яка запропонувала за ОПЗ 5 млрд грн (624,2 мільйона доларів). Однак комісія Фонду держмайна з приватизації заводу ухвалила рішення не визнавати "Нортіму" переможцем конкурсу з приватизації ОПЗ.

Нагадаємо, 18 травня Кабінет міністрів прийняв рішення щодо умов приватизації 99,6% Одеського припортового заводу.

Як повідомлялося, Фонд держмайна розраховує в кінці липня 2016 року закрити угоду з продажу 99,6% акцій Одеського припортового заводу.

Нагадаємо, що протягом 3 місяців 2016 року від продажу державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, надійшло 25,404 млн гривень.

Також, раніше повідомлялося, що у списку приватизації на 2016 рік 345 державних компаній.

Серед них 99,6% державного пакета акцій найбільшого виробника аміаку і карбаміду Одеського припортового заводу (ОПЗ, Одеська область), який планують приватизувати у липні. Фонд держмайна пропонує стартову ціну за ОПЗ 13,175 млрд грн, або 521 млн дол за поточним курсом. 

Одеський припортовий завод - другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій - з випуску азотних добрив в Україні. Підприємство також здійснює перевантаження хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт.

Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!