"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Перший "Містраль", побудований для Росії відправився в Єгипет

Неділя, 12 червня 2016, 15:15

Перший з двох вертольотоносців типу "Містраль", проданих Францією Єгипту після розірвання контракту з Росією, в неділю вранці, 12 червня, покинув порт Сен-Назер.

Про це повідомляє France-Presse, передає РБК.

Авіаносець, названий "Насер", відправився в єгипетську Олександрію, яка стане його портом приписки.

Поставка другого вертольотоносця, який носитиме ім'я колишнього президента Єгипту Анвара Садата, очікується у вересні цього року.

Реклама:

Контракт на поставку двох "Містралів" Росія і Франція підписали в червні 2011 року. Перший корабель - "Владивосток" - планувалося передати ВМФ Росії в листопаді 2014 року.

У вересні 2014 року президент Франції Франсуа Олланд оголосив, що терміни виконання контракту заморожуються через анексію Росією Криму, і незабаром Париж оголосив про розірвання контракту.

Угода про врегулювання спору щодо угоди було підписано 5 серпня 2015 року.

10 жовтня Париж і Каїр підписали угоду про покупку двох "Містралів" Єгиптом. З вертольотоносців демонтували російське обладнання.

Сума контракту тоді не називалася, проте Reuters з посиланням на джерело в міністерстві оборони Франції повідомляв, що Єгипет заплатить за два корабля 950 млн євро.

Ця сума відповідає тій, яку Франція виплатила Росії в якості неустойки за розірвання контракту на поставку двох "Містралів" - згідно з даними Нацради Франції, Москва отримала 949 млн євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: