"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Швеція планує побудувати ще 10 атомних реакторів

Неділя, 12 червня 2016, 12:35

Швеція не буде відмовлятися від ядерної енергетики, незважаючи на плани повного переходу на поновлювані джерела енергії до 2040 року, влада країни в найближчі роки має намір побудувати ще 10 нових реакторів.

Про це повідомляє видання Financial Times, передає "Прайм".

"Це наша мета, а не дата припинення використання ядерної енергетики", - йдеться в заяві влади, де уточнюється, що повний перехід на відновлювані джерела енергії зовсім не означає необхідність зупинки всіх ядерних реакторів.

"Це традиційний шведський компроміс", - заявив міністр енергетики Швеції Ібрахім Байлан.

Реклама:

Уряд країни уклало угоду з опозиційними силами Швеції в питаннях енергетичної політики держави. Відповідно до угоди, нові реактори повинні замінити ті, термін експлуатації яких добігає кінця.

Питання про використання ядерної енергії в Європі є дуже гострим після аварії на японській АЕС "Фукусіма-1" в 2011 році. Після інциденту Німеччина, наприклад, заявила, що зупинить усі свої АЕС до 2022 року.

На даний момент близько 40% електроенергії Швеція отримує від дев'яти працюючих реакторів, чотири з яких вже дуже старі і повинні бути зупинені до кінця цього десятиліття.

Влада країни не уточнила, які саме технології будуть використовуватися при будівництві нових реакторів, також невідомо, яку компанію до цього залучать.

Угода також передбачає, що з наступного року Швеція буде поетапно скорочувати податкові збори з реакторів, так як високий податок погрожував енергетичним компаніям закриттям в разі несплати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: