Директор "ЮСБ банку" розтратив понад 75 мільйонів - нацполіція

Понеділок, 9 травня 2016, 14:20

Національна поліція підозрює колишнього директора "ЮСБ банку" Фрідріха Поллака і його спільників в розтраті 63,5 млн гривень, а також 405 тис. євро і 44 тис. доларів вкладників.

Про це стало відомо з визначення Приморського суду Одеси від 28 квітня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, пише "Перша інстанція".

Національна поліція в Одеській області здійснює досудове розслідування за фактом привласнення (ч.5 ст.191 КК України) майна в особливо великих розмірах.

Згідно з судовими матеріалами, під підозрою опинився Фрідріх Поллак, призначений в липні 2014 року керуючим директором "ЮСБ банку".

Реклама:

Як сказано в матеріалах слідства, всупереч інтересам банку і його вкладників директор банку за попередньою змовою з радником голови правління "Юніон Стандард Банк" здійснив розтрату 63,5 млн гривень, 405 тис. євро і 44 тис. доларів, що знаходилися в сховищах Артемівського відділення ПАТ "ЮСБ Банк" (Київ).

"Розуміючи невідворотність введення тимчасової адміністрації в ПАТ "ЮСБ Банк", директор банку Поллак 30 вересня 2015 року нібито дав усні вказівки підлеглим перевести гроші з Києва в інші відділення без документарного оформлення.

На виконання вказівки шефа банкіри сформували і підтвердили документи по інкасації з Артемівського відділення Києва в інші відділення банку.

Раніше в своїй колонці директор Департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова писала, що за станом на 9 вересня 2015 року 57% готівкових коштів Union Standard Bank - 108 млн гривень - було сконцентровано в відділенні банку по вул. Артема, 50 в Києві.

30 вересня банкіри не пустили на поріг співробітників НБУ, які прийшли для перевірки відділень. Півтори години їх не пускали в приміщення кас - цього часу вистачило, щоб перерахувати 50 млн гривень з Артемівського відділення Union Standard Bank в Одеське, ще 27 млн гривень - до Львівського. Далі 47 млн гривень виїхали з Одеси до Харкова, а з Харківського відділення 12 млн гривень тут же "перекочували" до Дніпропетровська.

Відділення в Харкові, з якого "переводили" 12 млн гривень, співробітники НБУ так і не знайшли. Як і гроші.

Як писала Рожкова, "поки співробітники НБУ по всій країні шукали "примарний гроші", 1 жовтня 2015 року з рахунків двох пов'язаних з банком юросіб на рахунку фізособи пішло 15,3 млн гривень. Банк надав 52 особам "фінансову допомогу" на суми від 250 тисяч гривень до 295 тисяч гривень.

Крім цього, Поллака підозрюють в тому, що він зробив ще одну розтрату в особливо великих розмірах - передану клієнтом банку на відповідальне зберігання валюту, на суму в еквіваленті 1,269 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!