Китаю треба посилювати монетарну політику - МВФ

Субота, 7 травня 2016, 18:22

Китаю, можливо, час посилювати, а не пом'якшувати курс своєї монетарної політики, щоб уникнути ризику перегріву економіки країни в деяких секторах і знизити ймовірність зростання боргових зобов'язань.

Про це заявив в інтерв'ю агентству Рейтер заступник глави підрозділу Міжнародного валютного фонду в Азії Роберто Гімараєш, передає "Прайм".

Як зазначає агентство, корпоративний борг КНР зараз становить близько 160% ВВП країни. При цьому, на думку Гімараєша, подальше зниження процентної ставки в Китаї та запровадження інших заходів щодо пом'якшення економіки може лише погіршити цю проблему.

"Можливо, перше, що варто зробити Китаю, - це припинити курс на подальше пом'якшення (кредитно-грошової політики - ред.). Далі, можливо, слід почати натякати на ймовірне введення деяких заходів щодо нормалізації монетарної політики, поступове підвищення процентних ставок, або залагодити ситуацію з ліквідністю на ринку, переконавшись у відсутності її надлишку", - сказав Гімараєш.

Реклама:

Представник МВФ при цьому зазначає, що, незважаючи на стурбованість проблемою боргових зобов'язань в КНР, фонд не очікує різкого зниження темпів зростання економіки країни.

Навпаки, більш дешеві умови запозичення, що стимулюють споживання в країні і що прискорюють відновлення економічного балансу, важливі.

Однак цього можна було досягти і іншими способами, наприклад збільшенням витрат на соціальну підтримку, щоб знизити потребу населення в заощадженні коштів.

"Іноді необхідно дати своєрідний поштовх зростанню економіки, якщо вона сповільнюється занадто швидко, але в той же час не хочеться використовувати для цього старі методи стимулювання. Поточна монетарна політика Китаю, можливо, в цьому напрямку зайшла занадто далеко", - зазначив Гімараєш.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!