Порошенко схвалив безстроковий мораторій на виплату боргу РФ

Середа, 4 травня 2016, 19:31

Президент Петро Порошенко підписав закон про скасування кінцевої дати дії тимчасової зупинки платежів за зовнішніми зобов'язаннями України.

Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

Законом внесені зміни в статтю 4 закону "Про особливості здійснення угод з державною, гарантованою державою боргом і місцевим боргом".

Відповідно до попередньої редакції закону, він діяв до 1 липня 2016 року.

Реклама:

Законом виключається кінцева дата дії.

Основною метою прийняття закону є забезпечення фінансової стабільності, боргової стабільності країни й попередження негативного впливу потенційних випадків невиконання зобов'язань за зовнішніми державними зобов'язаннями.

Як повідомлялося, у середині листопада 2015 Україна завершила реструктуризацію зовнішніх боргів за 13 випусками єврооблігацій на 15 млрд доларів.

Завершення реструктуризації дозволило зменшити борг України на 20% (близько 3 млрд доларів) і дозволяє Україні уникнути сплати попередньо запланованих 8,5 млрд доларів основної суми боргових зобов'язань, що підлягають виплаті за такими облігаціями до кінця 2018 року.

У свою чергу Росія відмовилася реструктуризувати борг в 3 млрд доларів, після чого Кабміном було ухвалене рішення ввести мораторій на виплату за зовнішніми зобов'язаннями країни.

Міжнародний валютний фонд визнав борг України перед Росією державним.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!