В квітні доходи зведеного бюджету впали на 4%

Понеділок, 30 травня 2016, 12:53

В квітні 2016 року доходи зведеного бюджету становили 55,7 млрд грн і були на 4% менше ніж в квітні 2015 року (58,1 млрд грн).

Про це йдеться в даних "Ціна держави".

Як зазначається, основна причина падіння доходів - відсутність 14,7 млрд грн нерегулярних наповнювачів бюджету (доходи від НБУ, додатковий імпортний збір, плата за 3-G ліцензії).

Також в квітні цього року через зміну в адмініструванні та перехід до поквартальної сплати вдвічі (до 1,5 млрд грн) скоротились надходження від податку на прибуток підприємств. Наступний великий квартальний платіж очікується в травні.

Реклама:

Високими темпами продовжує зростати лише частина бюджетних доходів.

Так, стабільно з початку року зростають акцизи (+41%), які додали до зведеного бюджету 7,3 мрлд грн.

Податок на доходи фізичних осіб спочатку року зріс на 40% переважно через збільшення ставки оподаткування з 15 до 18% та інфляцію.

Завдяки інфляції все ще зростає ПДВ на внутрішні товари. Зокрема, доходи від внутрішнього ПДВ в квітні збільшились в 1,4 рази рік до року до 12,1 млрд грн.

Інші статті доходів, які допомагали наповнювати бюджет у попередні місяці, скоротили темпи свого росту.

Через укріплення гривні дещо скоротились темпи надходжень від ПДВ з імпортних товарів.

Так, якщо в березні від ПДВ з імпортних товарів в бюджет надійшло 16,2 млрд грн (+31,8% рік до року), то в квітні доходи зросли на 26,8% рік до року і становили 14,6 млрд грн.

Всього видатки зведеного бюджету в квітні становили 63,7 млрд грн і були на 11 млрд грн більше ніж рік тому.

Збільшення видатків пояснюється в першу чергу необхідністю збільшити фінансування оборони та правопорядку на ,3 млрд грн до 9,8 млрд грн.

Попри сповільнення темпів видатків, профіцит зведеного бюджету (3.8 млрд грн. за перший квартал) в квітні перетворився на дефіцит в 5,1 млрд грн.

В найближчому майбутньому очікується деяке пожвавлення доходів бюджету завдяки сплаті квартального платежу з податку на прибуток підприємств, переказу "прибутків" НБУ, зростанню доходів від державного сектора через підвищення тарифів на газ та опалення.

 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!