Обама: США повинні визначати правила світової торгівлі

Вівторок, 3 травня 2016, 14:31

Президент США Барак Обама вважає, що Америка, а не такі країни, як Китай, повинні визначати основні правила світової торгівлі.

Про це він написав у статті на сайті Washington Post і закликав Конгрес схвалити угоду про транстихоокеанське партнерство (Trans-Pacific Partnership, TPP), передають "Ведомости".

Договір про TPP був підписаний в Новій Зеландії міністрами торгівлі 12 країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) в лютому. Країни, що увійшли в TPP, разом займають близько 40% світової економіки.

"Світ змінюється. Правила змінюються разом з ним. США, а не такі країни, як Китай, повинні писати їх", - пише Обама, закликаючи скористатися можливістю і схвалити угоду про транстихоокеанське партнерство.

Реклама:

Він зазначив, що за останні шість років американські підприємства створили більше 14 млн нових робочих місць, і щоб "зберегти цей прогрес", потрібно використовувати всі можливості економічного зростання.

"Сьогодні деякі з наших найбільш перспективних економічних можливостей - в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, який знаходиться на шляху до перетворення в найбільш густонаселений і прибутковий ринок на планеті", - пише Обама.

Він підкреслює, що головні економічні можливості суперника США - Китаю - також знаходяться в регіоні АТР, тому "Китай не втрачає часу".

КНР обговорює правила торгівлі з іншими країнами регіону - минулого тижня Китай і 15 інших держав зустрілися в Австралії, щоб укласти угоду під назвою "Всеосяжне регіональне економічне партнерство" до кінця року, вказує Обама.

"Ця торговельна угода не перешкоджатиме недобросовісній конкуренції між субсидованими урядом державними підприємствами. Вона не буде захищати вільний і відкритий інтернет ", - вважає американський президент.

А угода про транстихоокеанське партнерство зміцнила б національну безпеку Америки, відзначає Обама.

"Америка повинна встановлювати правила. Америка повинна приймати рішення. Інші країни повинні грати за правилами, які будуть встановлені Америкою і її партнерами, а не навпаки ", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!