Нацбанк вирішив знизити облікову ставку до 18%

Четвер, 26 травня 2016, 13:58

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 18% річних з 27 травня 2016 року.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Згідно з повідомленням, це стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення споживчої інфляції, яка узгоджується з інфляційними цілями на 2016 і 2017 роки.

"У квітні 2016 року, як і очікувалося, споживча інфляція у річному вимірі знизилася до однознакового рівня (9,8%) уперше за два роки. Водночас у місячному вимірі вона була вищою, ніж у попередні місяці - 3,5%", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Останнє було спричинене насамперед скасуванням знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно. Незважаючи на це з початку року інфляція становила лише 5,1%", - повідомляє прес-служба.

Як наголошується, траєкторія уповільнення базової інфляції у квітні 2016 року також відповідала очікуванням Національного банку, відображуючи послаблення фундаментальних факторів інфляційного тиску.

"Дезінфляційну тенденцію визначали cлабкий внутрішній споживчий попит, стримана монетарна політика та зміцнення обмінного курсу гривні в останні місяці", - заявили у НБУ.

Як повідомлялося, правління Національного банку прийняло рішення з 22 квітня 2016 року знизити облікову ставку на 3 п.п. до 19% річних з 22% річних, що діють з 25 вересня 2015 року.

Максимальна історичне значення облікової ставки НБУ на рівні 30% річних діяло з 4 березня до 28 серпня 2015 року, після чого регулятор знизив облікову ставку до 27%, а з 25 вересня - до 22% річних та анонсував її подальше зниження при збереженні спокійній ситуації на ринку.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики. 

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: