"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" не буде добувати газ у Середземному морі

Середа, 25 травня 2016, 12:45

ВАТ "Газпром" більше не цікавиться участю в проекті освоєння родовища "Левіафан" на шельфі Ізраїлю.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на представника компанії.

Кілька років тому компанія вела переговори про придбання 30% в проекті у консорціуму компаній-операторів. У нього входять ізраїльські Delek Drilling (22,67%), Avner Oil & Gas (22,67%) і Ratio (15%), а також американська Noble Energy (39,66%).

Чому інтерес до "Левіафану" пропав, представник "Газпрому" не пояснив. Зараз "Газпром" не розглядає ні цей, ні інші проекти в Ізраїлі, зазначив він.

Реклама:

У 2012 році партнери пропонували стратегічному інвесторові до 30% в проекті, писала ізраїльська Globes. На частку претендували також Total, ExxonMobil, ConocoPhillips, Chevron.

"Газпром" був готовий заплатити більше всіх, йому віддавали перевагу ізраїльські компанії. Noble Energy хотіла працювати із західним партнером. Купити частку планувала австралійська Woodside Petroleum Ltd., писав Bloomberg, але в останній момент відмовилася від участі.

Родовище "Левіафан" відкрито в 2010 році і розташоване неподалік від родовища "Тамар", яке вже розробляється консорціумом. Ресурси "Левіафана" оцінюються в 620 млрд кубометрів газу.

Перший газ може бути видобутий до кінця 2019 року, повідомляє прес-служба міністерства національної інфраструктури, енергетики та водопостачання Ізраїлю з посиланням на міністра Юваль Штайніц.

На першій стадії запланований видобуток 12 млрд кубометрів газу в рік з подальшим збільшенням до 21 млрд кубометрів, говориться в презентації Delek Drilling і Avner Oil & Gas.

Це обійдеться в 5-6 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: