Великобританія вперше за 5 років відновить видобуток сланцевого газу

Вівторок, 24 травня 2016, 12:51

Видобуток сланцевого газу методом гідророзриву геологічного пласта відновиться в Великобританії вперше з 2011 року.

Про це стало відомо після того, як в понеділок влада англійського графства Північний Йоркшир схвалила заявку газової компанії Third Energy на освоєння саме таким способом газового родовища біля села Кірбі Міспертон, пише ТАСС.

Своє рішення плановий комітет ради графства прийняв сімома голосами проти чотирьох. Такий вердикт викликав бурхливу негативну реакцію представників природоохоронних організацій, які зібралися біля будівлі ради графства в містечку Норталлертон, та пригрозили залучити до відповідальності депутатів, які ухвалили це рішення.

Британське представництво міжнародної екологічної організації Greenpeace назвало санкціонування місцевою владою заявки "гірким розчаруванням" з присмаком неминучості, враховуючи настрій правлячого в країні кабінету торі на користь відновлення видобутку сланцевого газу з використанням методики гідророзриву пласта.

Реклама:

Third Energy розпочне видобуток газу, використовуючи пробурену нею ще в 2013 році свердловину глибиною 2 милі (3,2 км), що іменується KM-18.

Відомо, що фрекінг створює загрозу забруднення джерел питної води хімікатами, а також може провокувати землетрус. У зв'язку з цим в більшості країн Європи на розробку сланцевих родовищ накладено мораторій.

Влітку 2011 року аналогічна заборона була введена і в Великобританії після того, як в районі буріння компанії Cuadrilla на північному заході Англії були зафіксовані два невеликих підземних поштовхи. Однак термін цього мораторію вже закінчився.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: