"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна до 2020 року повністю забезпечить себе газом - план дій уряду

П'ятниця, 20 травня 2016, 14:31

Україна планує до 2020 року наростити видобуток газу до 27 млрд кубометрів, що повинно повністю задовольнити внутрішній попит.

Про це йдеться в проекті плану пріоритетних кроків уряду на 2016 рік, оприлюдненому на сайті Кабінету міністрів.

У проекті зазначається, що Україна, як член Енергетичного співтовариства, виконала вимоги Третього енергетичного пакету, що стосувалися лібералізації ринку природного газу.

"Однак повна лібералізація і демонополізація ринку газу вимагає розділення монополій за видами діяльності. Без реалізації плану реструктуризації НАК "Нафтогаз України" розвиток ринку газу України неможливий", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Відокремлення діяльності з транспортування природного газу від видобування, постачання та інших видів діяльності забезпечить захист інтересів українських споживачів та є вкрай необхідним для енергетичної безпеки країни", - наголошується у документі.

Як зазначається, у четвертому кварталі Кабінет міністрів планує впровадити IT систему для забезпечення балансування газу на добу. Це повинно дозволити впроваджувати практику операторів ринку газу ЄС щодо балансування газу та інтегруватися до газового ринку ЄС.

Крім того, у четвертому кварталі уряд планує розробити законодавчі акти для забезпечення торгівлі природним газом на біржах. Відповідальними за ці кроки будуть Міненерговугілля, НКРЕКП, НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Укртрансгаз".

Ключовими кроками, які потрібно буде реалізувати у середньостроковій перспективі Кабмін називає забезпечення ліквідності ринку природного газу, визначення моделі реструктуризації НАК "Нафтогаз України", здійснення віртуального реверсу газу та розроблення законодавчої бази для створення в Україні газового хабу.

Як повідомлялося, видобуток газу в Україні протягом 2015 року, без урахування анексованого Росією Криму, скоротився порівняно з 2014 роком на 3,1% - до 19,2 мільярда кубометрів.

Раніше голова "Укргазвидобування" Олег Прохоренко прогнозував, що Україна зможе до 2020 року за рахунок власного газовидобутку забезпечити 90% потреби в газі за умови споживання не більше 30 мільярдів кубометрів газу на рік.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!