У США визнали безпеку генетично модифікованих культур

Четвер, 19 травня 2016, 20:22

Біологи і медики США опублікували спільну доповідь про генетично модифіковані сільськогосподарські культури, в якому стверджують, що продукти з подібних рослин не тільки не шкідливі, але і можуть бути більш корисні для організму людини, ніж "оригінали".

Про це йдеться в матеріалі, оприлюдненому на сайті видання The New York Times, пише ЛігаБізнесІнформ.

Спецкомісія провела глибокий аналіз близько тисячі наукових робіт про ГМ-культурах, опитала майже сотню експертів і провела власні дослідження.

Документ рецензували 26 незалежних експертів.

Реклама:

Зібрані за 20 років використання ГМ-культур дані говорять про відсутність глобального ефекту на здоров'я людей і худоби. Медичні показники не показали зростання числа випадків онкологічних та інших захворювань.

Також поширення ГМ-продуктів не вплинуло на частоту виникнення алергій, ожиріння і захворювань нирок.

Зараз в світі використовують два типи рослинних ГМ-культур - резистентні до комах, і стійкі до гербіцидів для бур'янів.

За даними доповіді, більше 90% сої, кукурудзи і бавовни, які вирощуються в США, містять модифікований геном. При вирощуванні таких культур використовується набагато менше інсектицидів, їх культивування в цілому обходиться дешевше, а самі вони більш урожайні.

За словами авторів дослідження, нинішні технології значною мірою розмивають різницю між традиційною селекцією рослин і їх генетичною модифікацією.

Через це комісія рекомендувала перевіряти на безпеку всі нові сорти сільгоспкультур незалежно від способу їх отримання.

Також автори доповіді пропонують не відмовлятися від маркування ГМ-продуктів, вважаючи, що це потрібно тільки для інформування покупця, а не з міркувань безпеки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: