Гонтарева: точка неповернення в створенні незалежного центробанку пройдена

Четвер, 19 травня 2016, 11:21

Національний банк провів радикальні зміни в монетарній політиці, програмі нагляду і внутрішній структурі протягом останніх двох років, зміг зміцнити свою фінансову незалежність і пройшов точку неповернення.

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева на щорічній дослідницькій конференції "Трансформація діяльності центральних банків" в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Протягом останніх років ми пройшли через радикальні зміни в монетарній політиці, програмі нагляду і внутрішній структурі. Ми зміцнили фінансову незалежність НБУ, тому змогли досягти точки неповернення", - сказав вона.

Гонтарева також підкреслила, що завданням НБУ була оновлена політика, спрямована на цінову, фінансову стабільність і сталий економічний розвиток.

Реклама:

При цьому вона нагадала, що НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення, в результаті чого в даний час курс гривні визначається виключно фундаментальними факторами, а регулятор приймає участь в ринку тільки для згладжування коливань.

Гонтарева також зазначила, що Нацбанк з початку року перейшов на монетарний режим цільової інфляції.

"Цільова інфляція на 2016 рік - 12%, ми сподіваємося, що утримаємо її. На наступний рік плануємо інфляцію в 8%, а до кінця 2019 - 5%, що вважаємо оптимальним рівнем для України. Я вважаю, що ми зможемо виконати ці цільові рівні", - сказала Гонтарева.

За її словами, інфляція в 2015 році становила 40%, з яких 20% - у зв'язку з підвищенням регульованих тарифів, а 20% - з причини девальвації.

Крім того, вона нагадала про те, що Нацбанк провів чистку банківського сектора, в результаті якої ліквідовано 73 банки, що становить 30% банківської системи.

"З точки зору процентного співвідношення це багато, але якщо поглянути глибше, то нема про що шкодувати, оскільки велика частина цих банків були машинами для відмивання коштів, або порожніми оболонками, олігархічними банківським структурами", - пояснила глава центробанку.

При цьому вона додала, що для запобігання проблем для "здорової" частини банківської системи спільно з МВФ був розроблений графік щодо досягнення рівня адекватності капіталу (Н2), який передбачає Н2 в 5% на кінець січня 2016 року, 7% - до кінця грудня 2017 року і 10% - до кінця 2018 року.

Гонтарева також нагадала, що в результаті трансформації самого центробанку за останні два роки було скорочено 60% персоналу і зекономлено близько 7 млрд грн в результаті закриття неключових активів.

"Я не можу сказати, скільки персоналу буде через три роки, але цей процес буде продовжуватися", - додала вона.

Серед напрямків розвитку банківського сектора вона також наголосила на необхідності вивчення можливості впровадження фінтехнологій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!