"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Заступник гендиректора Roshen має крохмальну фабрику в Німеччині

Середа, 18 травня 2016, 20:12

Компанія заступника генерального директора з розвитку кондитерської корпорації Roshen Сергія Зайцева у 2011 році здійснила купівлю активу німецької компанії Food Retail and Production у Німеччині - сучасної фабрики з виробництва пшеничного крохмалю в Європі.

Про це Зайцев повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"У 2011 році моя компанія купила на аукціоні актив за 30 млн євро. В цей актив попередні власники інвестували понад 60 млн євро. Я думав доінвестувати в основні засоби ще 5-6 млн євро і, надавши компанії обігові кошти ще на 6 млн євро, вийти на проектну потужність і перепродати за вищою ціною як працюючий бізнес протягом року", - сказав він.

Зайцев уточнив, що спочатку співінвестором в цій угоді мала бути компанія "Інтрекорн", що належить мажоритарному власнику Roshen Петру Порошенку.

Реклама:

"Він навіть їздив до Німеччини, дивився на завод, але в останній момент відмовився, бо вирішив, що проект ризикований, і запропонував викупити у мене цей актив у разі успішного turn-around за ринковим мультиплікатором. Ми навіть оформили з ним п'ятирічний опціон", - сказав заступник гендиректора Roshen.

Він зазначив, що початкові розрахунки щодо купленого активу не виправдалися.

"Окрім непередбачених операційних питань, ринок пішов проти мене: ціна на пшеницю різко пішла вгору, а крохмаль залишився на колишніх рівнях. Ставка на наявний менеджмент провалилася, довелося підписати договір на управління з Інтерстарч Україна", - розповів заступник гендиректора Roshen.

Описуючи свої функції Roshen, він уточнив, що під час створення корпорації відмовився бути її співзасновником, але пристав на пропозицію займатися закупівлями сировини, оскільки мав досвід і контакти в індустрії.

"Я погодився прийняти пропозицію з однією умовою: продовжую паралельно займатися власними проектами, а якщо здасться, що я недостатньо приділяю часу Roshen, ми тиснемо один одному руку і кожен йде своїм шляхом. Якщо я все ще Roshen, значить, впораюся", - сказав Зайцев.

Він уточнив, що у власному бізнесі торгує ф'ючерсами та опціонами, а в певний момент почав розглядати альтернативи: торгівлю акціями і облігаціями, кредитування, чартерні авіаперевезення.

Згідно з інформацією на сайті Interstarch GmbH, сировиною для виробництва продукції є пшениця, що вирощується в центральній частині Німеччини.

Потужності підприємства із переробки становлять 120 тисяч тонн пшениці на рік, що надає можливість виробляти 10 тисяч тонн пшеничного глютену, 60 тисяч тонн пшеничного крохмалю і 50 тисяч тонн кормів під торговою маркою "Крохмаль". На підприємстві зайнято до 100 осіб.

Interstarch продає продукти компанії "Інтерстарч Україна", яка постачає нативний кукурудзяний крохмаль, глюкозний, глюкозно-фруктозний, мальтозний сиропи до України, країн Європи, Близького Сходу, СНД і США.

Згідно з даними держреєстру, власником ТОВ "Інтерстарч Україна" є ПАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Прайм Ессетс Кепітал", власником якого є президент Петро Порошенко.

Чистий дохід "Інтерстарч Україна" в 2014 році зріс на 35,5% - до 1300,6 млн гривень, чистий збиток становив 480,4 млн гривень проти 0,4 млн гривень роком раніше.

За перше півріччя 2015 року компанія отримала 241,1 млн гривень чистого збитку за виторгу 855,1 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: