ЗМІ: в Росію з окупованих територій було вивезено 1,3 мільйона тонн вугілля

Вівторок, 17 травня 2016, 14:19

За 2015 рік в Росію з непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей було вивезено 1,3 мільйона тонн антрациту, на суму від 25 до 75 мільйонів доларів.

Про це повідомляє "Ліга.Бізнес" з посиланням на закриті дані Федеральної митної служби (ФМС) і Російських залізниць (РЖД).

Як зазначається, враховувалося лише те вугілля, яке пройшло або митне оформлення, або потрапило в статистику вантажоперевезень РЖД.

Серед постачальників вугілля в Росію вказані і компанії, зареєстровані в Україні.

Реклама:

Так, найбільшим постачальником антрациту в Росію є ТОВ "ГЗФ Дарьєвська" (Київ). У 2015 році ця структура відвантажила на експорт в Росію більше 425 тисяч тон антрациту.

40% ТОВ "ГЗФ Дарьєвська" належить Олександру Мельничуку, який, за даними видання Insider, працює радником так званого міністра енергетики "ЛНР".

Компанія ТОВ Шахтарськ-Антрацит, зареєстрована в Донецькій області в минулому році відправила в Росію близько 34 тисяч тонн антрациту.

50% компанії належить Ігорю Лізову, секретарю шахтарського відділення сепаратистської організації "Донецька Республіка". У минулому Лізов був депутатом Шахтарської міської ради від Партії регіонів і довіреною особою мера Шахтарська Олександра Наумовича.

Ігор Лізов також володіє МПП Росія (Шахтарськ, "ДНР"), яка в минулому році поставила в Росію 14 тисяч тонн антрациту, офіційно пройшовши митні процедури в Росії.

Ще один український експортер антрациту - компанія Зетта-Маркет (Київ). У 2015 вона поставила в Росію близько 14 тисяч тонн вугілля.

"ГЗФ Дарьєвська, Шахтарськ-Антрацит, Зетта-Маркет - українські компанії, і при експорті вугілля повинні декларувати продукцію і сплачувати відповідні податки і збори. За даними ДФС, жодна з цих компаній не оформляла експорт антрациту в українських митних органах", - пише "Ліга.Бізнес".

З боку "ЛНР" значні обсяги вугілля вивозить ГУП Антрацит. Компанія була створена лідерами бойовиків на початку 2015 року та об'єднує шахти ДП Антрацит, ДП Луганськвугілля і ДП Донбасантрацит.

У минулому році через російську митницю ГУП Антрацит офіційно вивезла в РФ близько 230 тисяч тонн вугілля. При цьому, в митних деклараціях ГУП Антрацит вказана як українська компанія-експортер.

З боку "ДНР" діє "Республіканський центр ТД Вугілля Донбасу", створений керівництвом самопроголошеної республіки в листопаді 2014. За 12 місяців минулого року ця структура відвантажила на експорт в Росію близько 40 тисяч тонн антрациту.

Також, за даними російської ФМС, в 2015 році з Росії було поставлено на експорт близько 800 тисяч тонн вугілля марки А українського походження, з яких 470 тисяч тонн було вивезено з позначкою "країна походження невідома".

При цьому в графі "виробник" були вказані українські шахти. Ще близько 3 млн тонн було експортовано без будь-яких розпізнавальних знаків.

Всього українське вугілля експортували з Росії близько 20 компаній. Практично всі угоди йшли через британські, кіпрські, гонконгські компанії-прокладки. Серед кінцевих покупців незаконно вивезеного з України вугілля були такі великі компанії, як ENI, ICI Suisse SA, LANTURNO MANAGEMENT S.A. та інші.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: