У Нацбанку анонсували подальше зниження облікової ставки

Понеділок, 16 травня 2016, 18:33

Національний банк України має намір продовжити зниження облікової ставки, однак про нульову ставку говорити поки рано.

Про це повідомив заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб в інтерв'ю УНІАН.

"Ми знаходимося в циклі зниження ставок. Сказати, коли ми наступного разу знизимо ставку, я не можу. Будемо оцінювати темпи інфляції", - сказав він.

За словами Сологуба, регулятор буде поступово пом'якшувати монетарну політику. "Говорити, що ставка має бути нульовою, наразі рано. Але важливо, щоб вона не була такою високою, як зараз", - додав він.

Реклама:

Як пояснив заступник голови НБУ, щоб стимулювати економіку до зростання, зниження облікової ставки недостатньо.

"Якщо б ми встановили ставку 2-3%, то хто б побіг брати кредит, щоб будувати завод в Черкаській області? Швидше, в наших умовах політичної нестабільності простіше піти і купити долари. І це при тому, що наша економіка досить закредитована, кредитоспроможних позичальників не так багато", - сказав він.

Також Сологуб зазначив, що ринок реагує на зміну дисконтної ставки з затримкою в 12-18 місяців, однак після рішення НБУ знизити ставку до 19% річних у квітні ринкові ставки також почали зниження.

"Що ми бачимо вже зараз - ставки міжбанківського ринку почали знижуватися, навіть незважаючи на те, що ми знизили ставку не так значно. Адже крім зміни ставок діє канал очікувань - важливо не тільки фактичне зниження ставки, але і очікування подальшого зниження в майбутньому", - сказав Сологуб.

"При стабілізації курсу та зниження інфляції з кінця березня - початку квітня депозитні ставки в деяких банках вже стали падати, цей канал починає працювати", - додав він.

Як повідомлялося, правління Національного банку прийняло рішення з 22 квітня 2016 року знизити облікову ставку на 3 п.п. до 19% річних з 22% річних, що діють з 25 вересня 2015 року.

Також НБУ удосконалив інструментарій монетарної політики, прирівнявши ставку за депозитними сертифікатами на двотижневий строк до облікової ставки.

Максимальна історичне значення облікової ставки НБУ на рівні 30% річних діяло з 4 березня до 28 серпня 2015 року, після чого регулятор знизив облікову ставку до 27%, а з 25 вересня – до 22% річних та анонсував її подальше зниження при збереженні спокійній ситуації на ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!