РПР закликає депутатів не допустити імітації реформи фармринку

Понеділок, 16 травня 2016, 18:09

Група Реанімаційного Пакету Реформ "Медична реформа" закликає народних депутатів не допустити імітації реформи фармацевтичного ринку.

Про це йдеться у прес-релізі Реанімаційного Пакету Реформ.

"Через складну бюрократичну систему доступу закордонних фармацевтичних виробників на український ринок ліків, він вкрай зарегульований та монополізований. Це, зокрема, знижує доступ українців до медичних препаратів", - йдеться у заяві.

Як наголошується, аби розширити ринок та збільшити конкуренцію, що в підсумку призведе до зменшення цін, експертами було напрацьоване та запропоноване запровадження спрощеної процедури реєстрації лікарських засобів.

Реклама:

Зокрема, мова йде про спрощення та скорочення реєстрації препаратів,  зареєстрованих в країнах "великої сімки". Ця процедура була прописана у відповідному  урядовому законопроекті № 4484, який підтримали експерти та громадськість.

"Оскільки ця система швидко та легко розширювала ринок препаратів, а також стимулювалапояву конкурентів, вона викликала спротив монополістів", - заявили у РПР.

Згідно з повідомленням, в період травневих свят під егідою "покращення" законопроекту № 4484 було внесено поправку, яка повністю нівелює всі прогресивні зміни.

Зокрема, запропоновано дозволити спрощену процедур тільки лікам, "що містить діючу речовину, відсутню у Державному реєстрі лікарських засобів України".

"За такої правки законодавче регулювання погіршуватиме ситуацію для тих ліків, які вже закуповуються за спрощеною процедурою", - йдеться у прес-релізі.

"У зв’язку з такими цинічним діями монополістів, спрямованими проти розширення ринку, збільшення конкуренції та доступу громадян до ліків, закликаємо депутатів невідкладно прийняти законопроект № 4484, виключивши з тексту документу відповідне формулювання: "що містить діючу речовину, відсутню у Державному реєстрі лікарських засобів України", - наголошується у заяві.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що українськічиновники штучно створили завищенні ціни на ліки в Україні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: