НБУ підтвердив, що Порошенко не має ліцензії на інвестиції за кордон - депутат

Неділя, 15 травня 2016, 16:05

Нацбанк України офіційно підтвердив, що президент Петро Порошенко не отримував відповідної ліцензії на здійснені ним операції з інвестування за кордон.

Про це йдеться у відповіді НБУ на депутатське звернення Ігоря Луценка, пише DT.UA.

"Цим фактично підтверджено грубе порушення Порошенком норм українського законодавства, за що передбачено відповідні санкції у вигляді накладення штрафу на суму, еквівалентну сумі валютних цінностей, інвестованих за кордон", - йдеться у статті.

Народний депутат нагадує, що відповідно до постанови правління НБУ "Про затвердження Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон", для здійснення всіх видів інвестицій (незалежно від термінів та сум) резидент обов'язково повинен попередньо отримати ліцензію.

Реклама:

"Інвестуючи в офшорні компанії навіть незначні кошти, громадянин Порошенко мав би попередньо отримати відповідний дозвіл НБУ (ліцензію). Зразу зауважу, що доцільність такої законодавчої норми викликає запитання. Однак президент України, як ніхто інший, мусить поважати й виконувати закон, хоч би якою дискусійною була його доцільність", - йдеться у статті.

Нагадаємо, дані про кошти українського походження, які осіли в офшорах, згідно з приблизними міжнародними оцінками, коливаються від 117 млрд дол (Global Financial Integrity) до 167 млрд (Tax Justice Network). В еквіваленті це становить 1,5-2 річні ВВП України. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: