Україна та Туреччина співпрацюватимуть в атомній енергетиці

П'ятниця, 13 травня 2016, 20:44

Україна домовилася з Туреччиною про співробітництво в сфері атомної енергетики, авіабудування та розвитку транзитних коридорів, здійсненні спільних будівельних проектів, полегшенні доступу українських металургів на турецький ринок.

Про це за підсумками 10-го засідання міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва заявив віце-прем'єр - глава Мінрегіону Геннадій Зубко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми домовилися про українсько-турецьке партнерство в авіабудуванні і розвитку космічних технологій. Разом з Туреччиною Україна готова розробляти і виробляти нові пасажирські та транспортні літаки на базі ДП "Антонова". Зокрема, це розробка і виробництво пасажирського літака TAN-158 на базі літака АН-158; транспортного на базі АН-178 і літака на базі Ан-70", - зазначив він.

Глава української делегації додав, що сторони домовилися про надання Україні Туреччиною консультаційних послуг з безпеки АЕС, підготовці всіх категорій персоналу АЕС, стажуванні в Україні турецьких студентів і аспірантів.

Реклама:

За його словами, серед домовленостей - створення максимально сприятливих умов для двосторонніх транзитних перевезень, зокрема для транспортування турецьких товарів через територію України в Польщу, Словаччину, країни Скандинавії. "Наступні кроки співпраці - впровадження єдиної накладної між портами України та Туреччини. Зараз сторони узгоджують тарифні та технологічні умови перевезень", - повідомив Зубко.

Віце-прем'єр також зазначив, що сторони вирішили в 2016-2017 провести в Києві спільний міжнародний будівельний форум, обробивши до того часу низку стратегічно важливих для обох країн інфраструктурних об'єктів.

"Ведемо розмову, щоб Туреччина відкрила ринок нашим металургам. Україна готова приєднатися до розвитку і реконструкції турецьких металургійних підприємств. Домовилися про співпрацю в сфері енергоефективності. Зокрема, в питаннях проектування нових" зелених "будинків", - зазначив Зубко.

Крім того, він повідомив про наміри створити спільний комітет з митних питань між Туреччиною і Україною для поліпшення торговельних відносин.

"Обговорили можливість вступу України у важливий проект "Південний газовий коридор" у разі доведення економічної доцільності та забезпечення недискримінаційного доступу до відповідних потужностей", - сказав віце-прем'єр.

Він також наголосив на важливості для України позиції Туреччини щодо кримського питання, зокрема про долю кримськотатарського народу. "Сприятимемо турецьким інфраструктурним проектам, спрямованим на підтримку кримських татар", - зазначив Зубко.

Як повідомлялося, в Києві 12-13 травня триває 10-е засідання міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва під співголовуванням віце-прем'єра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Зубка і міністра національної оборони Туреччини Ісмета Йилмаза.

Глава турецької делегації зустрівся також з президентом України Петром Порошенко і прем'єром України Володимиром Гройсманом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: