"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна та Туреччина обговорили перспективи поглиблення співробітництва

П'ятниця, 13 травня 2016, 14:45

Україна та Туреччина обговорили перспективи поглиблення співробітництва.

Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на зустрічі з міністром національної оборони Туреччини Ісметом Йилмаз, пише "ЛігаБізнесІнформ".

"Моє повідомлення - поглиблюємо наші стосунки, розширюємо торговий компонент, підходимо до підписання зони вільної торгівлі, і ми готові до подальшого поглиблення взаємодії в усіх сферах", - передає слова прем'єра прес-служба Кабінету міністрів.

Також на зустрічі сторони обговорили перспективи поглиблення двостороннього співробітництва країн, в тому числі у військово-технічних і торговельних сферах.

Реклама:

"Радий тому, що за останній час ми поліпшили наше двостороннє співробітництво. Вірю в те, що ми зараз закладаємо основи поглиблення нашої взаємодії - і в політичній, і в економічній, і в оборонній сфері", - заявив Гройсман.

У свою чергу, Ісмет Йилмаз запевнив, що Туреччина підтримує Україну в досягненні нею миру і процвітання, а також ідею закінчення переговорів між країнами про вільну торгівлю до кінця року.

"Ми сприймаємо Україну, як одного з найважливіших партнерів у регіоні. ЗВТ також посприяє зростанню обсягів інвестицій з Туреччини в Україну", - зазначив він.

За його словами, обсяг торгівлі двох країн в минулому році досяг 4 млрд дол, а також є великий потенціал для збільшення торгового обороту.

Крім цього, турецький міністр підкреслив потенціал двох країн у розвитку військово-технічного співробітництва та технологій оборонно-промислового комплексу.

"Чорне море не розділяє, а, навпаки, об'єднує наші країни, - підкреслив він. - Співпраця в цій сфері буде корисною, як для Туреччини, так і для України".

Нагадаємо, 13 квітня 2016 року посол Туреччини в Україні Йонет Тезель заявляв що, турецька сторона готова підписати з Україною угоду про зону вільної торгівлі, але не хоче включати в неї розділ по сільському господарству.

Питання формування ЗВТ між Україною та Туреччиною було заморожене в 2013 році і відновлене на початку 2016 року - в рамках візиту прем'єр-міністра Туреччини Ахмета Давутоглу в Україні.

Для України Туреччина є третім за обсягом економічним партнером, в тому числі - на 2 місці з українського експорту. При цьому за останні 5 років позитивне щорічне сальдо становить в середньому близько 2 млрд дол.

Основний експортний продукт України - метал, продукти харчування, хімічна продукція, продукти деревообробки.

Туреччина імпортує в Україну продукти харчування, легкої промисловості, хімічну продукцію, при цьому з 2013 по 2015 роки турецький експорт в Україну постійно знижується.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!