МОЗ хоче скасувати дерегуляцію ринку ліків, яку ініціював Гройсман

Четвер, 12 травня 2016, 12:37

Міністерство охорони здоров’я хоче скасувати спрощену реєстрацію ліків, запроваджену декілька тижнів тому Кабінетом міністрів України.

Ці положення містяться в змінах до урядового законопроекту про дерегуляцію ринку ліків України №4484, поданих МОЗом, йдеться у повідомленні "Пацієнти України".

"Законопроект у редакції МОЗу не дерегулює, а навпаки – зарегульовує ринок ліків. Фактично він створює можливість  для ручного режиму допуску препаратів на ринок. Найстрашніше, що під соусом розширення спрощеної процедури, тобто дерегуляції, МОЗ ускладнює спрощену процедуру реєстрації, що вже існує для окремих особливо важливих категорій захворювань: ВІЛ/СНІД, туберкульоз, онкологія, гепатити, орфанні.  Цього не можна допустити", - зазначає партнер АО "Арцінгер" Лана Сінічкіна.

За її словами, Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до урядового законопроекту, спрямованого на дерегуляцію ринку ліків, чим фактично скасовує всі реформаторські норми, ініційовані прем’єром, та нівелює саму ідею дерегуляції.

Реклама:

Так, зокрема, МОЗ пропонує обмежити перелік препаратів з прискореною реєстрацію лише до тих, аналогів яких немає в Україні.

Крім того, МОЗ у порівнянні із пропозицією Уряду, хоче запровадите ручне регулювання доступу ліків з розвинених країн, таких як ЄС чи США на український ринок.

"Це означає, для того, щоб була застосована спрощена процедура, заявник має довести відповідність такого лікарського засобу цілій низці нечітких та незрозумілих вимог, наприклад, те, що інформація про такий лікарський засіб була затверджена у відповідності із регуляторними вимогами країни реєстрації, що такий лікарський засіб включений до настанов та формулярів таких країн", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 20 квітня Кабмін ухвалив постанову  №312, якою запровадив спрощену реєстрацію ліків для країн  з високими регуляторними нормами таких як США, Швейцарія, Австралія, Японія та країни ЄС.

Нинішніми пропозиціями МОЗ всі досягнення Кабміну будуть скасовано, мало того - призведуть до ще більшої зарегульованості ринку ліків та ручного регулювання фармацевтичної галузі, підсумували в компанії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: