Норвегія вперше використає кошти свого нафтового фонду

Четвер, 12 травня 2016, 11:08

Норвегія вперше використає кошти державного пенсійного фонду (так званого Нафтового фонду) для боротьби з рецесією.

Про це пише "УНІАН" з посиланням на Bloomberg.

Як зазначається, у 2016 році на підтримку економіки країни буде витрачено 205,6 мільярдів норвезьких крон (25 мільярдів доларів) з доходів, отриманих від продажу нафти.

"Головним пріоритетом уряду в цій ситуації є підтримка зростання та зайнятості в секторах, залучених в міжнародну конкуренцію", - заявила міністр фінансів Норвегії Сів Йенсен.

Реклама:

"У зв'язку з цим податкова реформа зі зниженням податків і збільшенням витрат на освіту та інфраструктуру є пріоритетним напрямком", - підкреслила вона.

Згідно з офіційним прогнозом, ВВП Норвегії зросте на один відсоток в поточному і на 1,7 відсотка наступного року.

За оцінками уряду країни, середня вартість нафти становитиме 346 крон за барель (42,21 долара) в 2016 році і 396 крон (48,31 долара) в 2017.

Економіка Норвегії, чверть ВВП якої припадає на нафтогазову галузь, страждає через низькі ціни на нафту. Минулого року через падіння котирувань доходи Норвегії від експорту вуглеводнів впали на 27 відсотків порівняно з 2014 роком, з 62 до 45 мільярдів доларів.

Норвезький державний пенсійний фонд в першому кварталі 2016 року отримав збиток через падіння акцій на ринках.

Державний пенсійний фонд Норвегії є найбільшим фондом національного добробуту у світі, з активами обсягом 870 мільярдів доларів. Йому належать частки в дев'яти тисячах компаній по всьому світу.

Найбільшу частку в куплених фондом акціях складають папери Nestle і Apple, в облігаціях - державні папери США, Німеччини і Японії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: