МВФ оцінив щорічні втрати економіки від хабарів в 2 трильйони доларів

Четвер, 12 травня 2016, 10:03

Корупція щорічно уповільнює економічне зростання набагато сильніше, ніж ухилення від сплати податків і безперервна бідність.

Про це випливає з повідомлення Міжнародного валютного фонду (МВФ), пише РБК.

За даними дослідження МВФ, зі світової економіки у вигляді хабарів щорічно виводиться від 1,5 трлн до 2 трлн дол (близько 2% світового ВВП).

У документі під назвою "Корупція: Втрати і стратегії з ослаблення" говориться, що стратегії боротьби з корупцією вимагають прозорості, чітких правових рамок, реальної загрози переслідування і сильного прагнення до дерегуляції економіки.

Реклама:

"У той час як прямі економічні втрати від корупції добре відомі, непрямі втрати можуть бути ще більш суттєвими", - йдеться в заяві глави МВФ Крістін Лагард, яка наводиться в повідомленні фонду.

За її словами, корупція має "великий вплив на суспільство". "Це підриває довіру до уряду і етичні норми приватних громадян", - зазначає Лагард.

Не називаючи конкретних країн, МВФ в своїй доповіді стверджує, що залежність від невідновлюваних природних ресурсів, а також конфлікти через контроль над ними часто можуть сприяти корупції.

У документі, з одного боку, наголошується на необхідності посилення антикорупційних законів, але, з іншого боку, відзначається, що ослаблення законодавчих норм може обмежити можливості для хабарництва і надати компаніям більше можливостей для зростання.

"Там, де посадовій особі надається свобода дій з утвердження економічної діяльності, існує ризик того, що ця свобода дій призведе до зловживань", - зазначає Лагард.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: